Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

MOTORNO ULJE – OPASAN OTPAD?

D. Kiš
I. Plašćak
N. Voća
M. Arežina


Puni tekst: hrvatski pdf 457 Kb

str. 53-58

preuzimanja: 5.148

citiraj


Sažetak

Svjedoci smo svakoga dana sve većeg onečišćenja okoliša, koje se očituje onečišćenjem atmosfere, tla te podzemnih voda. Za sve je kriv čovjek i njegova nebriga o okolini. Prirodna bogatstva treba nastojati očuvati na razini kakvoće koja nije štetna za čovjeka, biljni i životinjski svijet. Treba izbjegavati svaki zahvat koji ima štetan učinak na biološku raznolikost te očuvati prirodni genetski sklad i sklad prirodnih zajednica, živih organizama i neživih tvari.
Motorno ulje je specifična tvar potrebna energetskom stroju, na primjer traktoru zbog njegovog ispravnog rada, a nakon određenog vremena javlja se kao štetna tvar, odnosno opasan otpad. Dakle, postupanje s rabljenim motornim uljem kao potencijalnim zagađivačem okoliša mora biti krajnje oprezno. Njegovo gomilanje u tvorničkim dvorištima, poduzećima i privatnim gospodarstvima bez daljnjeg rješavanja istog, vremenom predstavlja prave eko bombe, poglavito ako se zbrinjava na neadekvatan i ilegalan način.
Istraživanje je obavljeno na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Osječko–baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, u cilju utvrđivanja ponašanja s rabljenim uljem iz motora i iz transmisije i ostale prateće ambalaže.

Ključne riječi

motorno ulje; zaštita okoliša; otpad

Hrčak ID:

19327

URI

https://hrcak.srce.hr/19327

Datum izdavanja:

17.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.249 *