Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj tehnike ekstrakcije na sastav hlapljivih sastojaka oleoresina iz drva Pinus brutia Ten.

Samim Yasar orcid id orcid.org/0000-0002-4742-3348 ; Odjel za tehnologiju proizvoda od drva, Šumarski fakultet, Isparta University of Applied Sciences, Isparta, Turska
Abdullah Beram orcid id orcid.org/0000-0001-6532-8718 ; Odjel za tehnologiju proizvoda od drva, Šumarski fakultet, Isparta University of Applied Sciences, Isparta, Turska
Gurcan Guler orcid id orcid.org/0000-0001-6205-3851 ; Odjel za tehnologiju proizvoda od drva, Šumarski fakultet, Isparta University of Applied Sciences, Isparta, Turska


Puni tekst: engleski pdf 393 Kb

str. 239-245

preuzimanja: 845

citiraj


Sažetak

Za ovu su studiju hlapljivi sastojci oleoresina iz drva Pinus brutia Ten. izdvojeni mikroekstrakcijom čvrste faze (SPME) i hidrodestilacijom. Radi određivanja hlapljivih sastojaka terpentinskog ulja (dobivenoga hidrodestilacijom) i ekstrakta oleoresina (dobivenoga SPME-om), provedena je plinska kromatografija i masena spektrometrija (GC/MS). Jedanaest hlapljivih spojeva sadržavalo je terpentinsko ulje dobiveno hidrodestilacijom, dok je ekstrakt dobiven SPME-om sadržavao 32 hlapljiva spoja. Tri karakteristična hlapljiva sastojka u terpentinskom ulju bila su α-pinene (49,12 %), β-pinene (19,12 %) i Δ3-karen (15,33 %). Ti su spojevi u ekstraktu SPME-a bili zastupljeni u udjelu od 44,35, 18,59 i 14,58 %. Hlapljivi sastojci terpentinskog ulja bili su monoterpeni i seskviterpeni, a kao glavne skupine u ekstraktu SPME-a uz pomoć GC/MS metode identificirani su monoterpeni, seskviterpeni, terpenski oksidi, alkoholi, aldehidi, esteri i eteri. Rezultati kromatografske analize pokazali su da je za izolaciju hlapljivih sastojaka oleoresina mikroekstrakcija čvrste faze učinkovitija tehnika ekstrakcije od hidrodestilacije.

Ključne riječi

hlapljivi sastojci; oleoresin; hidrodestilacija; mikroekstrakcija čvrste faze (SPME); GC/MS

Hrčak ID:

206354

URI

https://hrcak.srce.hr/206354

Datum izdavanja:

4.10.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.128 *