Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.655

Program Informacijsko opismenjavanje tinejdžera Gradske knjižnice Zadar

Vera Vitori orcid id orcid.org/0000-0002-2608-4965 ; Gradska knjižnica Zadar
Petra Sulić ; Gradska knjižnica Zadar
Matea Bakmaz ; Gradska knjižnica Zadar


Puni tekst: hrvatski pdf 785 Kb

str. 127-150

preuzimanja: 721

citiraj


Sažetak

Cilj. Rad ukazuje na važnost provođenja programa informacijskog opismenjavanja u narodnim knjižnicama. Cilj je rada prikazati program Informacijsko opismenjavanje tinejdžera Gradske knjižnice Zadar i rezultate istraživanja koje je provedeno radi vrednovanja programa. U istraživanju se analizira zadovoljstvo i mišljenje sudionika programa, učenika osnovnih i srednjih škola, s obzirom na njegovu jasnoću, razumljivost, korisnost i zanimljivost.

Metodologija. U anketnom istraživanju programa Informacijsko opismenjavanje tinejdžera za prikupljanje podataka korišten je anketni upitnik kreiran za tu svrhu.

Rezultati. Rezultati istraživanja pokazali su da je u narodnoj knjižnici moguće osmisliti i provesti kvalitetne programe poput programa Informacijsko opismenjavanje tinejdžera u Gradskoj knjižnici Zadar. Rezultati pokazuju da učenici osnovnih i srednjih škola u velikom postotku pozitivno ocjenjuju zanimljivost teme, jasnu i razumljivu prezentaciju sadržaja i stjecanje novih znanja za koja smatraju da će im koristiti u daljnjem školovanju.

Originalnost. Rad nastoji ukazati na potrebu provođenja programa informacijskog opismenjavanja, kakav je za tinejdžersku populaciju u narodnoj knjižnici rijetkost. Opisujući faze nastanka, koncept i promidžbene aktivnosti programa Informacijsko opismenjavanje tinejdžera Gradske knjižnice Zadar, dan je model za oblikovanje srodnih programa. U hrvatskoj stručnoj literaturi nedovoljno je istraživanja na temu informacijske pismenosti u narodnim knjižnicama, a vrednovanja programa opismenjavanja tinejdžera gotovo da i nema. Rezultati vrednovanja programa s obzirom na učenike osnovnih i srednjih škola mogu poslužiti kao polazište u formiranju sadržaja sličnih programa te kao smjerokaz za unapređivanje postojećih.

Ključne riječi

Gradska knjižnica Zadar, informacijska pismenost, narodne knjižnice, program Informacijsko opismenjavanje tinejdžera, učenici osnovne škole, učenici srednje škole, vrednovanje

Hrčak ID:

206801

URI

https://hrcak.srce.hr/206801

Posjeta: 1.292 *