Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.643

Povezivanje digitalnih podataka iz distribuiranih izvora na primjeru izgradnje virtualne izložbe Crteži Huga Conrada von Hötzendorfa

Vesna Vlašić Jurić orcid id orcid.org/0000-0001-9431-5668 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Marija Perkec orcid id orcid.org/0000-0002-5280-0048


Puni tekst: hrvatski pdf 768 Kb

str. 555-572

preuzimanja: 395

citiraj


Sažetak

Cilj. Virtualne izložbe predstavljaju važan oblik okupljanja i predstavljanja digitalne kulturne baštine. Cilj je rada predstaviti značajke postupka povezivanja digitalnih podataka iz distribuiranih izvora na primjeru digitalizacije građe, fizičke izložbe, digitalne tematske zbirke građe Huga Conrada von Hötzendorfa i virtualne izložbe Crteži Huga Conrada von Hötzendorfa. Povezivanje digitalnih podataka iz distribuiranih izvora u obliku virtualne izložbe trebalo bi omogućiti interpretaciju i kontekstualizaciju crteža iz fonda Zbirke s drugim vanjskim izvorima podataka.

Pristup/metodologija/dizajn. U radu se opisuju faze izrade izložbe od obrade građe, pripreme i izrade fizičke izložbe, digitalizacije i izrade digitalne zbirke do izrade virtualne izložbe. U radu se prikazuju prednosti korištenja formata MARC 21 zbog standardiziranosti prikaza, korisničke dostupnosti bibliografskog zapisa na mrežnom katalogu, ali i mogućnosti obogaćivanja zapisa povratnom poveznicom na digitalni repozitorij i virtualnu izložbu te prepreke u integraciji podataka različitih sustava (Aleph, Indigo i WordPress).

Rezultati. Rezultat je izrada virtualne izložbe koja omogućuje jedinstvenu interpretaciju koju je zbog kompleksnosti teme, interdisciplinarnog pristupa te disperzije građe bilo nemoguće realizirati u okviru fizičke izložbe. Izradi virtualne izložbe prethodila je izrada digitalne zbirke u sustavu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gdje su podaci iz sustava Aleph preneseni u sustav Indigo zahvaljujući interoperabilnosti tih sustava. Inovativan način prezentiranja takve vrste građe može biti primjer i daljini poticaj za širenje informacija i znanja, kao i digitalno predstavljanje bogate kulturne baštine širem krugu različitih korisnika.

Originalnost/vrijednost. Vrijednost je ove virtualne izložbe u kvaliteti platforme WordPress koja omogućuje okupljanje i kreativno predstavljanje građe iz različitih izvora te vizualizaciju podataka. To je prva virtualna izložba izrađena za likovnu građu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja je donijela razvojni pomak unosom oznaka (tagova).

Ključne riječi

crteži, digitalni podatci, H. C. von Hötzendorf, virtualna izložba

Hrčak ID:

206819

URI

https://hrcak.srce.hr/206819

Posjeta: 841 *