Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 41 No. 5, 2018.
Stručni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.7
Tehnologija ekološke gnojidbe aronije (Aronia melanocarpa)
David Gluhić
orcid.org/0000-0002-4507-6012
; Poljoprivredni odjel Poreč, Veleučilište Rijeka, Poreč, Hrvatska
Sažetak
U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se sve više sadi novih nasada aronije (Aronia melanocarpa). I dok je to na početku bila biljna vrsta koja se sadila na okućnicama, u zadnje vrijeme podiže se sve više intenzivnih nasada, te je već više od 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj koji se bave uzgojem ove zanimljive voćne vrste. Iako nema službenih podataka o ukupnoj površini aronije u Hrvatskoj, prema podacima iz rada na terenu, može se govoriti o proizvodnji na oko 100 ha ukupno. Zbog dobre prilagodljivosti različitim agroekološkim uvjetima, većina nasada aronije u Hrvatskoj su u sustavu certificirane ekološke proizvodnje. Naime, zbog svojih nutritivnih vrijednosti, visokog sadržaja polifenola i snažne antioksidativne aktivnosti, plodovi i prerađevine plodova aronije (matični sok, sirup, čaj, pekmez i dr.) vrlo su traženi proizvodi na tržištu zdrave i ekološke hrane. Stoga je poznavanje tehnologije ekološke gnojidbe aronije vrlo važno u proizvodnji ove voćne vrste.
Ključne riječi
aronija; gnojidba; ekološki uzgoj
Hrčak ID:
207282
URI
Datum izdavanja:
24.10.2018.
Posjeta: 2.662 *