Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.21860/medflum2018_207364

Višestruki zloćudni tumori u pacijenta s leukemijom vlasastih stanica: prikaz slučaja

Martina Murković orcid id orcid.org/0000-0003-3177-3850 ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka
Toni Valković ; Zavod za hematologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju, Klinika za internu medicinu, Klinički bolnički centar Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 1.044 Kb

str. 433-437

preuzimanja: 1.147

citiraj


Sažetak

Cilj: Cilj rada je prikazati slučaj pacijenta s metakronom pojavom liposarkoma, leukemije vlasastih stanica (engl. Hairy cell leukemia, HCL) i karcinomom bubrega te se osvrnuti na dosadašnje literaturne podatke o pojavi višestrukih malignih bolesti u pacijenata s HCL.
Prikaz slučaja: Prikazan je slučaj 38-godišnjeg pacijenta kojemu je nakon operacije i radioterapije liposarkoma utvrđena patološka metabolička aktivnost koštane srži na PET/CT-u (engl. Positron emission tomography/Computed tomography) što je pobudilo sumnju na postojanje limfoproliferativne bolesti te je upućen na hematološku obradu kojom je utvrđena HCL. Bolesnik je neko vrijeme samo praćen te se nakon pogoršanja parametara bolesti sprovelo liječenje HCL kladribinom čime se postigla remisija hematološke bolesti. U daljnjem tijeku se rutinski učinila ultrasonografija abdomena kojom se ustanovi fokalna lezija lijevog bubrega. Nakon učinjene urološke obrade, učinjena je parcijalna nefrektomija, a patohistološkom analizom utvrđeno je da se radi o svijetlostaničnom tipu karcinoma podrijetla bubrežnih tubula.
Zaključak: Bolesnici oboljeli od HCL imaju povećan rizik od razvoja drugih zloćudnih bolesti, kako različitih solidnih tumora, tako i drugih hematoloških novotvorina. Tijekom praćenja pacijenta s HCL potrebno je misliti na moguću pojavu drugih tumora budući da su sekundarne maligne bolesti čest uzrok morbiditeta i mortaliteta u ovoj grupi pacijenata. Važno je bolesnike s ovom vrstom limfoproliferativne bolesti pažljivo pratiti i vršiti sve uobičajene mjere primarne i sekundarne prevencije drugih vrsta raka. Potrebna su daljnja istraživanja mogućeg učinka kemoterapije na pojavu sekundarnih tumora u ovoj grupi bolesnika, ali isto tako imunoloških i eventualnih drugih patofizioloških mehanizama same HCL koji mogu dovesti do češće pojave drugih zloćudnih novotvorina.

Ključne riječi

Kladribin; Leukemija vlasastih stanica; Liposarkom; Tumor bubrega; Višestruka primarna neoplazma

Hrčak ID:

207364

URI

https://hrcak.srce.hr/207364

Datum izdavanja:

1.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.461 *