Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31299/ksi.26.1.1

Faktorska struktura i deskriptivna obilježja hrvatske verzije revidiranog upitnika negativnih ponašanja (NAQ-R) na radnom mjestu na uzorku policijskih službenika u PU Splitsko-dalmatinskoj

Željka Radošević ; Split-Dalmatia Police District, Director’s Office
Dolores Britvić ; School of Medicine, University of Split, Chair for psychological medicine
Boris Tot ; Ministry of the Interior, Department for Legal Affairs and Human Resources


Puni tekst: engleski pdf 406 Kb

str. 22-42

preuzimanja: 1.050

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 381 Kb

str. 1-21

preuzimanja: 968

citiraj


Sažetak

Zlostavljanje na radnom mjestu prepoznato je kao psihosocijalni rizik za mentalno zdravlje zaposlenih ali i kao organizacijski problem koji posljednja tri desetljeća zauzima pažnju ponajprije znanstvenika socijalnih, psihologijskih, medicinskih, ali i kriminoloških znanosti.
Ovo istraživanje predstavlja pripremnu fazu za daljnje korištenje instrumenta The Negative Acts Questionnaire-Revised (NAQ-R, Einarsen, Hoel i Notelaers, 2009) kojim se ispituje izloženost iskustvu zlostavljanja na radnom mjestu.
Glavna svrha istraživanja bila je ispitati primjenjivost instrumenta na uzorku zaposlenika u Hrvatskoj provjerom faktorske strukture i unutarnje pouzdanosti navedenog upitnika.
Uzorak čini 209 policijskih službenika oba spola u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, a podaci su prikupljeni metodom ankete. U svrhu prikaza uzorka i obrade rezultata korištena je deskriptivna statistika, a ispitivanje faktorske strukture provedeno je analizom zajedničkih faktora uz poštivanje Kaiser-Guttmanovog kriterija. Unutarnja pouzdanost instrumenta mjerena je Cronbach alpha koeficijentom.
Dobiveni rezultati upućuju na postojanje dvofaktorske strukture upitnika kojima se ispituju faktori zlostavljanja usmjerenog na ličnost zaposlenika i zlostavljanja usmjerenog na rad. Cronbach alpha koeficijent pokazuje visoku pouzdanost (α = 0,959).
Rezultati istraživanja pokazuju da je hrvatska verzija NAQ-R pouzdan instrument za mjerenje iskustva negativnih ponašanja i zlostavljanja na radnom mjestu.

Ključne riječi

negativna ponašanja na radnom mjestu; mobing; policijski službenici; zlostavljanje na radu; upitnik NAQ-R

Hrčak ID:

207532

URI

https://hrcak.srce.hr/207532

Datum izdavanja:

30.10.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.147 *