Izlaganje sa skupa
Značenje selena u mesu peradi
Željka Cvrtila
Lidija Kozačinski
Mirza Hadžiosmanović
Suzana Milinović-Tur
Ivana Filipović
Sažetak
Svrha ovog rada bila je određivanje količine selena u mesu peradi hranjene dodatnim količinama organski vezanog selena. Istraživanja su provedena na pilićima hibridne linije Ross (ukupno n=80). Istraživanjima je 42. dana u kontrolnoj skupini utvrđena količina selena od 0,366 mg/kg u crvenom mesu, odnosno 0,390 mg/kg u bijelom mesu. Nakon gladovanja od 48 sati količina selena u svim je uzorcima kontrolne skupine neznatno opala. U pokusnoj je skupini vidljiv porast količine selena u mesu peradi i nakon gladovanja. Po završetku tova (44. dan) i u bijelom i u crvenom mesu pilića hranjenih s dodatkom organskog selena utvrđena je značajno veća količina selena (0,803 mg/kg u crvenom mesu, odnosno 0,800 mg/kg u bijelom mesu). Uporaba selena u organskom obliku kao dodatka hrani za piliće dovodi do povećanja ukupne količine selena u mesu peradi. Selenom obogaćeno meso peradi moglo bi dobiti posebno mjesto u kategoriji "funkcionalne hrane" i bitno utjecati na unos selena u ljudski organizam.
Ključne riječi
selen; meso peradi; "funkcionalna hrana"
Hrčak ID:
1972
URI
Datum izdavanja:
6.10.2005.
Posjeta: 2.518 *