Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Značenje selena u mesu peradi

Željka Cvrtila
Lidija Kozačinski
Mirza Hadžiosmanović
Suzana Milinović-Tur
Ivana Filipović


Puni tekst: hrvatski pdf 71 Kb

str. 281-287

preuzimanja: 1.264

citiraj


Sažetak

Svrha ovog rada bila je određivanje količine selena u mesu peradi hranjene dodatnim količinama organski vezanog selena. Istraživanja su provedena na pilićima hibridne linije Ross (ukupno n=80). Istraživanjima je 42. dana u kontrolnoj skupini utvrđena količina selena od 0,366 mg/kg u crvenom mesu, odnosno 0,390 mg/kg u bijelom mesu. Nakon gladovanja od 48 sati količina selena u svim je uzorcima kontrolne skupine neznatno opala. U pokusnoj je skupini vidljiv porast količine selena u mesu peradi i nakon gladovanja. Po završetku tova (44. dan) i u bijelom i u crvenom mesu pilića hranjenih s dodatkom organskog selena utvrđena je značajno veća količina selena (0,803 mg/kg u crvenom mesu, odnosno 0,800 mg/kg u bijelom mesu). Uporaba selena u organskom obliku kao dodatka hrani za piliće dovodi do povećanja ukupne količine selena u mesu peradi. Selenom obogaćeno meso peradi moglo bi dobiti posebno mjesto u kategoriji "funkcionalne hrane" i bitno utjecati na unos selena u ljudski organizam.

Ključne riječi

selen; meso peradi; "funkcionalna hrana"

Hrčak ID:

1972

URI

https://hrcak.srce.hr/1972

Datum izdavanja:

6.10.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.518 *