Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Osiguranje interesa ugovornog založnog vjerovnika i osiguranje političkih rizika ; osiguranje prava založnog vjerovnika

Hrvoje Kačić ; Pomorski fakultet, Dubrovnik, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 1.787 Kb

str. 215-231

preuzimanja: 263

citiraj


Sažetak

Osiguranje interesa založnih vjerovnika i njihovih političkih rizika, te osiguranje založnih prava je tema koja u suvremenoj poslovnoj praksi i teoretskoj obradi pobuđuje sve veći interes.
U raspravi se obrađuju razlike i sličnost između ovih ugovora pomorskog osiguranja. Za sklapanje ovih ugovora prethodno mora biti: a) valjano zaključen ugovor o osiguranju broda; b) uredno utemeljena hipoteka ili mortgage ili ugovorno založno pravo na brodu; c) osiguranik može biti samo vjerovnik u odnosu na tražbine uredno pokrivene založnim pravom na brodu.
Studija temeljito obrađuje rizike koji se definiraju u standardnim uvjetima ovih tipova osiguranja, vodeći računa o gledištima izraženima u dosadašnjoj svjetskoj judikaturi. Temeljitom analizom odgovarajućih uvjeta standardnih ugovora o osiguranju i solidnom pravno-ekonomskom argumentacijom u raspravi se upućuje na zaključak da postoji opravdan prostor rizika za plasman ugovora o osguranju interesa založnih vjerovnika.
U pogledu osiguranja političkih rizika ugovornih založnih vjerovnika i osiguranja založnog prava sugerira se zaključak da nema opravdanog osnova za pokriće političkih rizika i založnih prava putem osiguranja u odnosu na brodove upisane u upisnike brodova koji se vode kod lučkih kapetanija u Jugoslaviji.

Ključne riječi

založni vjerovnik - osiguranje interesa i prava; politički rizici - osiguranje; pomorsko osiguranje;

Hrčak ID:

209716

URI

https://hrcak.srce.hr/209716

Datum izdavanja:

20.12.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 669 *