Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.4.2114
Škrob u obroku konja poboljšat će mikrobiotu fecesa, in vitro probavljivost vlakana i suhe tvari
Marija Duvnjak
orcid.org/0000-0002-5250-9832
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia
Ana Bošnjak
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia
Manuela Zadravec
orcid.org/0000-0003-4382-4424
; Laboratory for Animal Feed Microbiology, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jasna Pintar
orcid.org/0000-0002-2175-1917
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia
Darko Grbeša
orcid.org/0000-0002-4463-1221
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia
Goran Kiš
orcid.org/0000-0001-5781-0264
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia
Sažetak
U slučaju viših koncentracija škroba u hrani konja mogući je pomak razgradnje škroba iz tankog crijeva i njegova povećana fermentacija u debelom i slijepom crijevu čime se narušava mikrobiota u crijevima konja i fermentacija vlakana. Istraživanje je ispitalo utjecaj dnevne razine škroba od 0,3, 0,6 i 0,9 g/kg tjelesne mase (TM) životinje u obroku konja na fekalnu in vitro probavljivost neutralnih detergent vlakana (IVNDFD) i suhe tvari (IVDMD), te da li dolazi do promjena u broju amilolitičkih, celulolitičkih bakterija i laktobacila u fecesu. Za istraživanje, dizajnirano kao 3x3 latinski kvadrat, korištena su tri konja koja su hranjena u tri perioda s tri različite dnevne razine škroba. Glavni ispitani utjecaji bili su razina škroba u obroku konja i utjecaj pojedine životinje na in vitro probavljivost tri voluminozna krmiva (slama, djetelina i livadno sijeno). Rezultati su pokazali da je s porastom dnevne razine škroba proporcijonalno zabilježeno i značajno povećanje prosječnih vrijednosti IVNDFD 9,46–11,49% te IVDMD 3,42–8,09% ovisno o tipu voluminoze. Pojedina životinja imala je signifikantan utjecaj na testirane parametre probavljivosti (svi P<0,001) osim kod IVDMD za livadno sijeno (P=0,126). Kada je udio škroba u obroku bio 0,9 g/kg TM u odnosu na 0,3 g/kg TM, zabilježena je deset puta veća brojnost laktobacila, amilolitičkih i celulolitičkih bakterija u fecesu konja. Može se zaključiti da dnevna razina škroba u obroku konja do 0,9 g/kg TM ima pozitivan utjecaj na razgradnju vlakana i mikrobiotu fecesa.
Ključne riječi
in vitro probavljivost vlakana; mikrobiota fecesa; škrob u obroku konja
Hrčak ID:
213724
URI
Datum izdavanja:
18.12.2018.
Posjeta: 1.548 *