Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.4.2114

Škrob u obroku konja poboljšat će mikrobiotu fecesa, in vitro probavljivost vlakana i suhe tvari

Marija Duvnjak orcid id orcid.org/0000-0002-5250-9832 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia
Ana Bošnjak ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia
Manuela Zadravec orcid id orcid.org/0000-0003-4382-4424 ; Laboratory for Animal Feed Microbiology, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jasna Pintar orcid id orcid.org/0000-0002-2175-1917 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia
Darko Grbeša orcid id orcid.org/0000-0002-4463-1221 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia
Goran Kiš orcid id orcid.org/0000-0001-5781-0264 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 642 Kb

str. 918-930

preuzimanja: 390

citiraj


Sažetak

U slučaju viših koncentracija škroba u hrani konja mogući je pomak razgradnje škroba iz tankog crijeva i njegova povećana fermentacija u debelom i slijepom crijevu čime se narušava mikrobiota u crijevima konja i fermentacija vlakana. Istraživanje je ispitalo utjecaj dnevne razine škroba od 0,3, 0,6 i 0,9 g/kg tjelesne mase (TM) životinje u obroku konja na fekalnu in vitro probavljivost neutralnih detergent vlakana (IVNDFD) i suhe tvari (IVDMD), te da li dolazi do promjena u broju amilolitičkih, celulolitičkih bakterija i laktobacila u fecesu. Za istraživanje, dizajnirano kao 3x3 latinski kvadrat, korištena su tri konja koja su hranjena u tri perioda s tri različite dnevne razine škroba. Glavni ispitani utjecaji bili su razina škroba u obroku konja i utjecaj pojedine životinje na in vitro probavljivost tri voluminozna krmiva (slama, djetelina i livadno sijeno). Rezultati su pokazali da je s porastom dnevne razine škroba proporcijonalno zabilježeno i značajno povećanje prosječnih vrijednosti IVNDFD 9,46–11,49% te IVDMD 3,42–8,09% ovisno o tipu voluminoze. Pojedina životinja imala je signifikantan utjecaj na testirane parametre probavljivosti (svi P<0,001) osim kod IVDMD za livadno sijeno (P=0,126). Kada je udio škroba u obroku bio 0,9 g/kg TM u odnosu na 0,3 g/kg TM, zabilježena je deset puta veća brojnost laktobacila, amilolitičkih i celulolitičkih bakterija u fecesu konja. Može se zaključiti da dnevna razina škroba u obroku konja do 0,9 g/kg TM ima pozitivan utjecaj na razgradnju vlakana i mikrobiotu fecesa.

Ključne riječi

in vitro probavljivost vlakana; mikrobiota fecesa; škrob u obroku konja

Hrčak ID:

213724

URI

https://hrcak.srce.hr/213724

Datum izdavanja:

18.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.548 *