Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.24.2.7

Otpuštanje vode konvekcijskim sušenjem različitim temperaturama iz sjemenki uljane repice

Ana Matin orcid id orcid.org/0000-0002-9949-0278 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tugomir Majdak ; Ministarstvo Poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Croatia
Mateja Grubor orcid id orcid.org/0000-0001-6374-5753 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Jelena Vuković ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička orcid id orcid.org/0000-0002-8044-4861 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 276 Kb

str. 50-56

preuzimanja: 631

citiraj


Sažetak

Uljana repica pripada najznačajnijim svjetskim uljaricama. Cilj istraživanja bio je istražiti utjecaj termičke dorade na kvalitetu uljane repice, odnosno analizirati sadržaj ulja i slobodnih masnih kiselina u izabranim hibridima uljane repice: Turan, Traviata, NK Toccata, NK Petrol, PR 46 W 14 i PR 46 W 15. Po svojim karakteristikama, nabrojeni su hibridi rani, srednje rani i srednje kasni hibridi. Početna vlaga istraživanih hibrida kretala se od 11,28 do 11,69%. Hibridi su podvrgnuti termičkoj doradi konvekcijskim sušenjem u tankome sloju, pri temperaturama 40, 60 i 80°C i brzini strujanja zraka 1,0 m/s. Tijekom istraživanja, uočeno je raspadanje ulja tijekom sušenja na 80°C te povećanje slobodnih masnih kiselina preko dopuštenih 2%. Nadalje, temeljem dobivenih rezultata, određena je brzina otpuštanja vode te je postupak sušenja matematički modeliran, gdje su određeni koeficijent determinacije (R2) i energija aktivacije vode.

Ključne riječi

uljana repica; slobodne masne kiseline; konvekcijsko sušenje; matematičko modeliranje; energija aktivacije

Hrčak ID:

214187

URI

https://hrcak.srce.hr/214187

Datum izdavanja:

19.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.181 *