Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.9

Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina

Ana Jeromel ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Nikola Šember ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.797 Kb

str. 84-90

preuzimanja: 430

citiraj


Sažetak

Senzorna svojstva vina, kako mirnih tako i pjenušavih, definiraju se njihovim vanjskim izgledom,
intenzitetom i čistoćom mirisa, harmoničnošću, čistoćom i punoćom okusa te općim dojmom koji
proizlazi iz sveobuhvatnosti navedenih parametara. Proizvodnja pjenušavih vina klasičnom metodom
podrazumijeva provođenje sekundarne fermentacije u boci što omogućava kontakt vina s talogom
kvasaca određeni vremenski period čime se direktno utječe na aromatski profil i kakvoću okusa. Obzirom
na sorpcijski kapacitet stanične stjenke kvasca, tijekom dozrijevanja može doći do značajnih razlika u
koncentracijama pojedinih hlapivih spojeva, a samim time i intenziteta te kakvoće mirisa pojedinog
pjenušca. U definiranju kakvoće pjenušavih vina, uz mirisna i okusna svojstva, vrednovanje vanjskog
izgleda ima posebnu važnost obzirom na perlanje kao čimbenik koji ga razlikuje od mirnih vina, a čini
i značajnu razliku među pojedinim pjenušcima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u vanjskom
izgledu, intenzitetu, duljini i kakvoći perlanja, kakvoći i postojanosti mirisa i okusa te općem dojmu kod 10
bijelih i 5 rosé pjenušavih vina različite duljine dozrijevanja.

Ključne riječi

pjenušavo vino; kakvoća perlanja; duljina dozrijevanja

Hrčak ID:

214344

URI

https://hrcak.srce.hr/214344

Datum izdavanja:

20.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.180 *