Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0059

Endokrine i metaboličke promjene u mliječnih krava tijekom peripartalnog razdoblja uzrokovane dodatkom vitamina E i cinka u prehrani

Anjali Aggarwal ; Dairy Cattle Physiology Division, National Dairy Research Institute, Karnal, Haryana, India
Gulab Chandra ; Department of Veterinary Physiology and Biochemistry, Sardar Vallabhbhai Patel University of Agriculture and Technology, Meerut, Uttar Pradesh, India


Puni tekst: engleski pdf 8.801 Kb

str. 733-748

preuzimanja: 475

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga istraživanja bio je izmjeriti učinak vitamina E i cinka (Zn) na endokrine i metaboličke promjene u krava tijekom peripartalnog razdoblja. U istraživanje su uključene 32 krave, križanke (Holstein-Friesian × Tharparkar), 60 dana prije očekivanog teljenja. Krave su nasumce podijeljene u četiri skupine (n = 8): kontrolnu skupinu, T1, T2 i T3. Hranidbeni je protokol bio sličan u svim skupinama, osim što je skupinama T1, T2 i T3 dodano 60 mg Zn/kg suhe tvari, 1000 i. j. vitamina E te 60 mg/kg + 1000 i. j. Zn + vitamin E, pojedinačno, od 60. dana prije teljenja do 60. dana poslije teljenja. Krv je uzeta 60., 45., 30., 15. i 7. dan prije očekivanog teljenja, na dan teljenja te 60., 45., 30., 15. i 7. dan poslije teljenja. Prije teljenja krave su pokazale smanjenje razine leptina, inzulina, glukoze, vitamina E i cinka te povećanje razine neesterificirane masne kiseline u plazmi. Nakon teljenja razine leptina, inzulina, glukoze, vitamina E i cinka porasle su, a razina neesterificirane masne kiseline u plazmi bila je snižena. Nakon teljenja skupina T3 imala je povišene vrijednosti (P<0,01) leptina, inzulina i glukoze u odnosu na ostale skupine. Razina vitamina E u plazmi bila je veća (P<0,01) u skupinama T2 i T3; razina cinka bila je veća u skupinama T1 i T2. U skupini T3 opažena je viša (P<0,01) količina mlijeka u odnosu na kontrolnu skupinu, skupine T1 i T2. Snižavanje razine leptina, inzulina, glukoze, vitamina E i cinka u peripartalnom razdoblju ublaženo je dodacima vitamina E i cinka u prehrani.

Ključne riječi

leptin; inzulin; vitamin E; cink; krave križanke

Hrčak ID:

214755

URI

https://hrcak.srce.hr/214755

Datum izdavanja:

15.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.219 *