Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Institutske klauzule za osiguranje brodova u gradnji od 1. lipnja 1988. godine

Ante Franasović ; Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.014 Kb

str. 325-334

preuzimanja: 223

citiraj


Sažetak

Uvođenjem u praksu nove MAR police, koja je zamijenila S.G. policu, bilo je potrebno izvršiti stanovita prilagođavanja materije sadržaja u kompletima institutskih klauzula.
U ovom se radu izlaže materija o novom kompletu institutskih klauzula za osiguranje brodova u gradnji, od 1. lipnja 1988. godine.
Novi komplet sadrži 24 klauzule.
Osnovna je svrha ovoga članka usmjerena na to da se razjasne neke konstruktivne odredbe ugovora o osiguranju, i detalji pojedinih klauzula i njihov učinak u okviru danoga pokrića.
U novi komplet institutskih klauzula za osiguranje brodova u gradnji uvršten je niz novih klauzula koje prethodni komplet nije sadržavao, a neke postojeće klauzule su dorađene, radi toga da se materija ugovora o osiguranju što jasnije sroči.
Pokriveni su rizici obuhvaćeni metodom temeljem formulacije ''svi rizici'', obuhvaćajući štete na osiguranom predmetu koje su nastale i koje su otkrivene za vrijeme perioda pokrića po dotičnom osiguranju. Nadalje, u okviru pokrića, prema kompletu klauzula, osiguranje uključuje i naknadu iz naslova zakonske odgovornosti osiguranika.

Ključne riječi

institutske klauzule; brod u gradnji - osiguranje; ugovor o osiguranju; rizici; odgovornost osiguranika;

Hrčak ID:

215318

URI

https://hrcak.srce.hr/215318

Datum izdavanja:

18.12.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 772 *