Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Prijevoz kamionom - Oštećenje tereta - Plaćanje vozarine - Primjena prava : [prikaz presude]

Veljko Vujović ; Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 382 Kb

str. 407-410

preuzimanja: 99

citiraj


Sažetak

Na prijevoze kamionom primjenjuje se CMR konvencija kad je u ugovoru navedeno mjesto prijema i mjesto odredišta, a nalaze se u različitim zemljama, bez obzira na mjesto sjedišta i nacionalnosti stranaka, i okolnost je li za prijevoz izdan tovarni list.
Ako primatelj ne preuzme robu na odredištu, pa ona na zahtjev pošiljatelja bude vraćena, radi se o jednom ugovoru o prijevozu koji obuhvaća polazni i povratni dio puta, a ne o dva ugovora od kojih jedan obuhvaća polazni, a drugi povratni dio puta.
U ovim se slučajevima tužbeni zahtjev vozara smatra troškom koji mu je prouzročen izvršavanjem pošiljateljevih naloga, na koje vozar ima pravo, ako za zapreku, uzrokovanu pošiljateljevim uputstvima, vozar nije kriv.
Ako primatelj odbije preuzeti robu od vozara, on nije stupio u ugovor o prijevozu i to bez obzira na razlog nepreuzimanja robe, a ako pošiljatelj naredi vozaru da robu vrati u mjesto ukrcaja, vozar mora poduzeti potrebne mjere da roba stigne natrag neoštećena jer inače odgovara pošiljatelju za naknadu štete.

Ključne riječi

prikaz presude; prijevoz stvari kamionom; oštećenje tereta; plaćanje vozarine; ugovor o prijevozu;

Hrčak ID:

215771

URI

https://hrcak.srce.hr/215771

Datum izdavanja:

18.12.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 353 *