Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Respiratorne infekcije u strojno ventiliranih bolesnika

Sunčica Krauz ; Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek
Dinko Paulić orcid id orcid.org/0000-0001-9890-2755 ; Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Osijek
Dubravka Ivić ; Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Klinički bolnički centar Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 2.589 Kb

str. 37-48

preuzimanja: 731

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja: Utvrditi učestalost respiratornih infekcija strojno ventiliranih bolesnika, rizične čimbenike odgovorne za nastanak tih infekcija, udio VAP-a i VAT-a u ukupnom broju infekcija te trajanje i ishod liječenja bolesnika.
Ustroj studije: Retrospektivna studija.
Ispitanici i metode: U istraživanje je uključeno 106 strojno ventiliranih bolesnika liječenih u JIL-u Klinike za anesteziologiju od 1. 1. 2014. do 31. 12. 2016. kod kojih se tijek liječenja komplicirao pojavom respiratorne infekcije. Podatci su prikupljeni iz medicinskih zapisa i statistički obrađeni pomoću programa MedCalc.
Rezultati istraživanja: Učestalost respiratorne infekcije iznosi 8,5 na 1000 BD-a i 20,1 na 1000 respiratorskih dana. Većini bolesnika (50 %) indikacija za mehaničku ventilaciju bio je poremećaj središnjeg živčanog sustava (SŽS), 96% primalo je antimikrobnu terapiju prije nastanka respiratorne infekcije, a svi su bili na invazivnoj strojnoj potpori. Od ukupnog broja respiratornih infekcija, 74 % bolesnika imalo je VAT, a 26 % VAP. Uzročnik infekcija u 72 % slučajeva bio je Acinetobacter baumannii. Nije bilo značajne razlike između VAT-a i VAP-a u odnosu na SAPS II i SOFAskor, vrijeme nastupa infekcije, trajanje terapije i mehanč~ke ventilacije, duljine boravka u JIL-u i ishodu liječenja.
Zaključak: Pojavi respiratornih infekcija skloni su bolesnici s primarnim poremećajem svijesti i dugotrajno ovisni o respiratoru. Narušenost općeg stanja pridonosi nastanku infekcijskih komplikacija bolesnika, a antimikrobna terapija pogoduje selekciji i širenju rezistentnih uzročnika. Nesrazmjer u pojavnosti VAT-a i VAP-a posljedica je teškoća u dijagnostici tih stanja, izuzme li se radiološki nalaz, infekcije se ne razlikuju po utjecaju na tijek i ishod liječenja bolesnika.

Ključne riječi

strojna ventilacija; respiratorne infekcije; upala pluća povezana s mehaničkom ventilacijom (VAP); traheobronhitis povezan s mehaničkom ventilacijom (VAT); rizični čimbenici

Hrčak ID:

216301

URI

https://hrcak.srce.hr/216301

Datum izdavanja:

28.1.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.631 *