Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pouzdanost i valjanost modoficiranoga terenskog testa za procjenu aerobne sposobnosti

Theophilos Pilianidis
Hellen Marigli
Hellen Douda
Nikolaos Mantzouranis
Ilias Smilios
Savvas Tokmakidis


Puni tekst: engleski pdf 143 Kb

str. 117-123

preuzimanja: 3.014

citiraj


Sažetak

Uvod
Tijekom posljednja tri desetljeća pojavio se povećan interes za mjerenje aerobnih sposobnosti na razini populacije. Do danas su se te fiziološke karakteristike pretežno određivale primjenom laboratorijskih mjerenja, poput submaksimalnih ili maksimalnih testova na bicikl-ergometru ili pokretnom sagu. Nasuprot tome, terensko testiranje je jedino rješenje u kojem znanstvenik može učinkovito simulirati sportske situacije. Cilj je ovog istraživanja bio ocijeniti pouzdanost i valjanost modificirane verzije višestupanjskog aerobnog testa izmjeničnog trčanja na 20 metara (Multistage Shuttle-Run Aerobic Test 20m - MSRAT20m).
Metode
Predložena verzija je šesterokut sa svakom stranicom duljine od 10 metara. Test je nazvan šesterokutni višerazinski aerobni test trčanja na 10 metara (Hexagon Multilevel Running Aerobic Test 10m - HMRAT10m). Da bi se opravdalo razvijanje modificiranog terenskog testa, ocijenjeni su HMRA-T10m test-retest koeficijenti pouzdanosti i valjanosti parametara mjerenih testom HMRAT10m s istim parametrima MSRAT20m testa. U oba testa (MSRAT2-0m i HMRAT10m) je korištenjem MSRAT20m protokola izmjerena završna razina, maksimalna brzina i frekvencija srca u završnoj točki, a procijenjen je i maksimalni primitak kisika (VO2max) (Ramsbottom, Brewer, Williams, 1988).
U evaluaciji pouzdanosti HMRAT10m, predložena verzija testa primijenjena je na uzorku od 18 studenata kineziologije (10 mladića i 8 djevojaka) u dobi od 20.8±0,9 godina. Test je izveden dva puta, s intervalom od 48 sati između dva izvođenja. Završna razina HMRAT10m dala je izvrsnu IC korelaciju (0,99) u oba izvođenja (8,1 vs 8,3). Slično tome, visoka IC korelacija opažena je između dva izvođenja tijekom oba HMRAT10m testa pri maksimalnoj brzini u završnoj točci (0,99), što odgovara brzini koju su studenti postigli na posljednjoj uspješno izvedenoj razini testa (12 vs 12,1km/h). Uz to, VO2max (47,2±9,1 vs 47,6±9,3 ml/kg•min), procijenjen na temelju tablica MSRAT20m protokola, u oba je HMRAT10m testa pokazao koeficijent pouzdanosti od 0,99. Za razliku od toga, za vršnu je frekvenciju srca u izvođenju oba HMRAT10m testa koeficijent pouzdanosti bio prihvatljiv (0,77), dok su se srednje vrijednosti vršne frekvencije srca ispitanika kretale u rasponu od 191±8.1b/min u prvom HMRAT10m testu, do 194±,4 b/min u drugom HMRAT10m testu.
Osim ocjene pouzdanosti testa HMRAT10m, bilo je nužno dobiti koeficijente korelacije između varijabli modificirane verzije i varijabli mjerenih već valjanim testom. Za evaluaciju valjanosti HMRAT10m parametri ovog testa uspoređeni su s istim parametrima MSRAT20m testa kod 62 trenira-na adolescenta (39 mladića i 23 djevojke), u dobi od 13,7±0,7 godina.
Rezultati
U ocjeni valjanosti mjerenih parametara predstavljene modificirane verzije na razini odustajanja ili na završnoj razini testa, maksimalna brzina u završnoj točki i VO2max u oba HMRAT10m i MSRAT20m testa pokazali su koeficijente korelacije do razine od r=0,86, (p<0,01), dok je fiziološka varijabla frekvencije srca u završnoj točki oba testa pokazala nisku korelaciju (r=0,33, p<0,01). Parametri aerobne sposobnosti adolescenata u HMRAT10m testu, u odnosu na parametre u MSRAT20m testu, bili su 31,7% bolji na završnoj razini, 9% viši kod maksimalne brzine u završnoj točci i 11,3% veći u VO2max, što je možda i najjači dokaz ovog istraživanja. Uzimajući u obzir da je vršna frekvencija srca ispitanika u završnoj točki, kao pokazatelj maksimalnog napora ispitanika, bila prilično slična u oba testa, možemo pretpostaviti da HMRAT10m pokazuje bolje maksimalne aerobne sposobnosti od MSRAT20m. Normaliziranjem rezultata prema spolu, dobili smo podatke da su adolescenti muškog spola pokazali bolje rezultate tijekom HMRAT10m od djevojaka, u odnosu na MSRAT20m, izuzevši vršnu frekvenciju srca u završnoj točki, u kojoj su i mladići i djevojke imali slične vrijednosti. Štoviše, usporedbe ispitanika prema spolu u ovom istraživanju potvrđuju da su u svim mjerenim varijablama mladići imali bolji aerobni profil od djevojaka u oba testa te su, posljedično, adolescenti muškog spola imali bolje aerobne rezultate od djevojaka u testu HMRAT10m.
Zaključci
U zaključku, HMRAT10m test za procjenu aerobne sposobnosti dizajniran je da kinematički premosti jaz između intermitentne naizmjenične osobine MSRAT20m testa i kružne trkačke osobine terenskih testova izdržljivosti koji se izvode na stazi, sa stalnom ili progresivno rastućom brzinom trčanja. Prevladavanje korelacija pouzdanosti HMRA-T10m testa u odnosu na njegove visoke koeficijente valjanosti, u usporedbi s već postojećim valjanim i dobro prihvaćenim MSRAT20m testom, moglo bi ovaj test ponuditi kao alternativni oblik procjene VO2max. Daljnja istraživanja, koja bi u uvjetima istraživačkih laboratorija evaluirala koeficijente valjanosti aerobnih rezultata HMRAT10m testa u vidu VO2max, mogla bi HMRAT10m test definirati kao novi, valjan i dobro prihvaćen terenski test, s vlastitim jednadžbama za procjenu aerobne sposobnosti za različite dobne skupine, populacije i različite sportove.

Ključne riječi

maksimalni primitak kisika; trčanje dionica; "samoubojica"; shuttle run; terenski test; modifikacija; višestupanjski aerobni test naizmjeničnog trčanja 20m; normaliziranje prema spolu

Hrčak ID:

20173

URI

https://hrcak.srce.hr/20173

Datum izdavanja:

23.1.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.315 *