Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

C-reaktivni protein i komplement C3 i C4 u djece s latentnom tuberkuloznom infekcijom

Slavica Dodig
Daniela Galez
Ivka Zoričić-Letoja
Branka Kristić-Kirin
Kornelija Kovač
Boro Nogalo
Jadranka Živčić
Renata Zrinski-Topić


Puni tekst: hrvatski pdf 141 Kb

str. 52-58

preuzimanja: 1.302

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 141 Kb

str. 52-58

preuzimanja: 473

citiraj


Sažetak

Cilj: U posljednje se vrijeme hsCRP (engl. high sensitive CRP) primjenjuje kao prognostički biljeg kronične upale. Cilj ovoga rada bio je ispitati dolazi li do promjene serumske koncentracije hsCRP, C3 i C4 u djece s latentnom tuberkuloznom infekcijom nakon dva mjeseca profilakse izonijazidom.
Ispitanici i metode: Ukupno je ispitano 79-ero djece podijeljene u tri skupine: 1) ispitanici s latentnom tuberkuloznom infekcijom (LTBI); 2) ispitanici s tuberkulozom pluća; 3) klinički zdravi ispitanici upućeni na sistematski pregled, s biokemijsko-hematološkim pokazateljima unutar referentnih vrijednosti za dob - kontrolna skupina. Krv je uzorkovana dvaput: prije započinjanja terapije i poslije dvomjesečne terapije tijekom koje su lijekovi primjenjivani svakodnevno. Imunokemijskim metodama određena je koncentracija hsCRP, C3 i C4.
Rezultati: Koncentracija hsCRP, C3 i C4 u ispitanika s LTBI prije profilakse izonijazidom bila je statistički značajno veća nego u kontrolnoj skupini. Nakon profilakse izonijazidom u osoba s LTBI koncentracija hsCRP bila je statistički značajno manja nego prije primjene izonijazida. Specifičnost je za sve odabrane analite bila veća nego osjetljivost. Granične vrijednosti za hsCRP imale su bolju dijagnostičku učinkovitost nego granične vrijednosti za C3 odnosno C4.
Zaključak: Koncentracija hsCRP može se primijeniti za praćenje bolesnika s LTBI u svrhu procjene odgovora na profilaksu izonijazidom i stupnja aktivnosti bolesti.

Ključne riječi

dijete, komplement C3, komplement C4, C-reaktivni protein, latentna tuberkulozna infekcija, tuberkuloza

Hrčak ID:

20207

URI

https://hrcak.srce.hr/20207

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.948 *