Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Praćenje traga tipičnih proizvoda: mogućnosti i poteškoće pronalaženja specifičnosti tipičnih proizvoda

D. Chaisemartin


Puni tekst: engleski pdf 43 Kb

str. 389-390

preuzimanja: 356

citiraj


Sažetak

Praćenje traga tipičnih proizvoda trebalo bi pomoći u promicanju njihovih specifičnih značajka. Do sada se rad na određivanju stan¬darda na međunarodnoj razini odnosio na vrlo općenitu definiciju praćenja traga. Za praćenje traga tipičnih proizvoda, bez obzira na upotrijebljene metode, potrebno je sredstvo identificiranja životinja i životinjskih proizvoda, farma i mjesta proizvodnje te bilježenje tražene informacije, te valja uzeti u obzir značajke koje se traže. Kao dodatak postojećim metodama praćenja, DNK analiza može pomoći potvrditi dokumentirano praćenje traga ali ona sama nije dovoljna osigurati potpuno praćenje. Potrebne su, također, analitičke metode za provjeru tipa korištene hrane u tipičnom sustavu proizvodnje. Praćenje tipičnih proizvoda najprije zahtijeva preciznu organizacijsku analizu uzgoja i načina proizvodnje da bi se odredilo kako se praćenje može najbolje postići a da ne bude previše komplicirano u praksi ili pre¬više ovisno o uknjiženim informacijama. Praćenje traga može se mnogo lakše postići ako se životinje od kojih potječu tipični proizvodi ne miješaju s drugim životinjama, ako nije potrebno previše pomicanja, ako se prerada proizvoda odvija u istoj ustanovi i ako postoji jasna odvojenost od bilo kojeg drugog proizvoda koji se prerađuje u istoj ustanovi. Ispravno praćenje traga traži usklađen rad svih sudionika, prihvaćanje potvrde vanjskog tijela i službene kontrole.

Ključne riječi

praćenje traga; podrijetlo; DNK

Hrčak ID:

2061

URI

https://hrcak.srce.hr/2061

Datum izdavanja:

1.12.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.281 *