Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0521

Struktura ilegalno uvezenoga mesa i mesnih proizvoda i pojavnost bakterije Escherichia coli u uzorcima zaplijenjenima na graničnim prijelazima Republike Hrvatske

Danijela Horvatek Tomić orcid id orcid.org/0000-0003-0431-4878 ; Department of Poultry Diseases with Clinic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski ; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Lukač ; Department of Poultry Diseases with Clinic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Istvan Toth ; Veterinary Medical Research Institute, Hungarian Academy of Sciences, Budapest, Hungary
Sandra Gutić ; Veterinary and Food Safety Directorate, Ministry of Agriculture, Zagreb, Croatia~źË$
Estella Prukner-Radovčić ; Department of Poultry Diseases with Clinic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.977 Kb

str. 123-132

preuzimanja: 423

citiraj


Sažetak

Prevencija i kontrola bolesti uzrokovanih hranom među glavnim su ciljevima javnoga zdravstva diljem svijeta. Legalan uvoz hrane redovito se prati službenim kontrolama i o tome se redovito izvješćuje. S druge strane, hrana koja se nezakonito unese u zemlju mogla bi biti potencijalna prijetnja zdravlju potrošača. Kako bi se procijenila razina rizika za javno zdravstvo, ukupno 83 uzorka mesa i mesnih proizvoda različita podrijetla oduzeta su na šest graničnih prijelaza između Hrvatske i trećih zemalja. Posebna je pozornost bila usmjerena na prisutnost E. coli i njezinu antimikrobnu osjetljivost. Podrijetlo pošiljki bile su tzv. treće zemlje, a konačna destinacija zemlje EU-a i Švicarska. Težina zaplijenjenih pošiljki bila je od 500 g do 108 kg. E. coli pronađena je u ukupno 8 zaplijenjenih pošiljki. Iako u ispitivanim uzorcima nisu pronađeni STEC/O157 ni multirezistentna E. coli, nezakonito unesenu hranu svakako treba kontinuirano pratiti i pregledavati kako bi se spriječilo širenje bakterijske infekcije uzrokovane hranom.

Ključne riječi

meso; konfiscirani uzorci; granični prijelazi; Escherichia coli

Hrčak ID:

217715

URI

https://hrcak.srce.hr/217715

Datum izdavanja:

8.3.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.085 *