Veterinarski arhiv, Vol. 89 No. 1, 2019.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0521
Struktura ilegalno uvezenoga mesa i mesnih proizvoda i pojavnost bakterije Escherichia coli u uzorcima zaplijenjenima na graničnim prijelazima Republike Hrvatske
Danijela Horvatek Tomić
orcid.org/0000-0003-0431-4878
; Department of Poultry Diseases with Clinic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Lukač
; Department of Poultry Diseases with Clinic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Istvan Toth
; Veterinary Medical Research Institute, Hungarian Academy of Sciences, Budapest, Hungary
Sandra Gutić
; Veterinary and Food Safety Directorate, Ministry of Agriculture, Zagreb, Croatia~źË$
Estella Prukner-Radovčić
; Department of Poultry Diseases with Clinic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Prevencija i kontrola bolesti uzrokovanih hranom među glavnim su ciljevima javnoga zdravstva diljem svijeta. Legalan uvoz hrane redovito se prati službenim kontrolama i o tome se redovito izvješćuje. S druge strane, hrana koja se nezakonito unese u zemlju mogla bi biti potencijalna prijetnja zdravlju potrošača. Kako bi se procijenila razina rizika za javno zdravstvo, ukupno 83 uzorka mesa i mesnih proizvoda različita podrijetla oduzeta su na šest graničnih prijelaza između Hrvatske i trećih zemalja. Posebna je pozornost bila usmjerena na prisutnost E. coli i njezinu antimikrobnu osjetljivost. Podrijetlo pošiljki bile su tzv. treće zemlje, a konačna destinacija zemlje EU-a i Švicarska. Težina zaplijenjenih pošiljki bila je od 500 g do 108 kg. E. coli pronađena je u ukupno 8 zaplijenjenih pošiljki. Iako u ispitivanim uzorcima nisu pronađeni STEC/O157 ni multirezistentna E. coli, nezakonito unesenu hranu svakako treba kontinuirano pratiti i pregledavati kako bi se spriječilo širenje bakterijske infekcije uzrokovane hranom.
Ključne riječi
meso; konfiscirani uzorci; granični prijelazi; Escherichia coli
Hrčak ID:
217715
URI
Datum izdavanja:
8.3.2019.
Posjeta: 1.559 *