Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.24141/1/5/1/12

Procjena razloga za istodobnu upotrebu konvencionalne i računalne radiografije u dvije savezne bolnice u Maiduguriju u Saveznoj državi Borno

Moi Alhamdu ; Zavod za medicinsku radiografiju, Sveučilište Maiduguri, Borno State, Nigerija
Ukeme Pius ; Zavod za medicinsku radiografiju, Sveučilište Maiduguri, Borno State, Nigerija
Joseph Dlama ; Zavod za medicinsku radiografiju, Sveučilište Bayero Kano, država Kano, Nigerija


Puni tekst: engleski pdf 170 Kb

str. 121-128

preuzimanja: 356

citiraj


Sažetak

Cilj: Utvrditi razloge za istodobnu upotrebu konvencionalnog i računalnog radiografskog sustava u dvije savezne bolnice te utvrditi njihove prednosti i nedostatke.

Metodologija: Radiolozima, radiološkim tehnolozima i stažistima podijeljen je 51 upitnik od 22 tvrdnje koji se sastoji od četiri dijela. Analiza je provedena primjenom Statističkog paketa za društvene znanosti (SPSS), verzija 19.0. Za testiranje hipoteze primijenjen je hi-kvadrat test s razinom značajnosti od p < 0,05.

Rezultati: Većina ispitanika (68,6 %, n = 35) složila se da je liječnikova preferencija jednog radiografskog sustava glavni razlog za istodobnu upotrebu obaju radiografskih sustava na njihovim odjelima. Većina (88,2 %, n = 45) se složila da je glavna prednost istodobne upotrebe obaju radiografskih sustava da svaki od njih može poslužiti kao rezervni u slučaju kvara jednog od sustava. Većina (66,7 %, n = 34) se složila da je glavni nedostatak istodobne upotrebe obaju radiografskih sustava visok trošak primjene i održavanja dvaju sustava istodobno. Vrijednost hi-kvadrata bila je statistički značajna s p < 0,005.

Zaključak: Glavni razlog za upotrebu obaju sustava bila je sklonost liječnika jednom od ta dva sustava. Istraživanje je otkrilo prednosti istodobne upotrebe obaju radiografskih sustava i osiguravanje rezervnog sustava u slučaju kvara. Nedostatak je istodobne upotrebe obaju radiografskih sustava trošak održavanja i neopravdana preferencija jednog radiografskog sustava u odnosu na
drugi.

Ključne riječi

konvencionalna radiografija; računalna radiografija; istodobna upotreba

Hrčak ID:

218027

URI

https://hrcak.srce.hr/218027

Datum izdavanja:

18.3.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.023 *