Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.1.2209

Formiranje cijene koštanja žetvenih ostataka

Ivan Bavrka ; Rastovci bb, Novi Travnik, Bosnia and Herzegovina
Branka Šakić Bobić orcid id orcid.org/0000-0001-9372-7628 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Management and Rural Entrepreneurship, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Lari Hadelan orcid id orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Economics and Rural Development, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Željko Jukić orcid id orcid.org/0000-0001-9652-6119 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ana Matković ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 335 Kb

str. 542-555

preuzimanja: 435

citiraj


Sažetak

U Hrvatskoj kao i u svijetu prisutan je veliki potencijal i rastući interes za proizvodnjom energije iz biomase s ciljem smanjenja ovisnosti o nafti i mogućeg onečišćenja okoliša. Istovremeno, razvidna je potreba za kalkulacijama kojima bi se utvrdila financijska opravdanost korištenje žetvenih ostataka i doprinos povećanju dohotka poljoprivrednika. Ovaj rad prikazuje način formiranja cijene koštanja balirane kukuruzovine i pšenične slame. Cijena koštanja žetvenih ostataka zbroj je troškova iznesenih hranjiva i troškova mehanizacije i ljudskog rada za operaciju baliranja te operaciju pomicanja i slaganja bala na parceli. Za potrebe izračuna korišten je traktor snage 99 kW i balirka za valjkaste bale mase oko 250 kg te traktor snage 55 kW sa prednjim utovarivačem. Na osnovi rezultata zaključeno je da vrijednost žetvenih ostataka na osnovi iznošenih hranjiva (N, P2O5 i K2O) iznosi 110,47 HRK*t-1 za kukuruzovinu i 73,65 HRK*t-1 za pšeničnu slamu. Rezultati su pokazali kako za kukuruzovinu i pšeničnu slamu, trošak operacije prešanja (baliranja) iznosi 86,25 HRK*t-1, dok je trošak operacije pomicanja i slaganja bala na parceli 34,69 HRK*t-1.

Ključne riječi

cijena koštanja; kukuruzovina; slama; troškovi baliranja

Hrčak ID:

218139

URI

https://hrcak.srce.hr/218139

Datum izdavanja:

19.3.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.062 *