Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.30925/zpfsr.39.4.10

POREZNI RIZICI SPAJANJA I PREUZIMANJA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U HRVATSKOJ: GDJE JE GRANICA IZMEĐU LEGITIMNOG POSLOVNOG RESTRUKTURIRANJA I AGRESIVNOG POREZNOG PLANIRANJA?

Nataša Žunić Kovačević orcid id orcid.org/0000-0001-6923-5658 ; Sveučilište u Rijeci Pravni fakultet, Rijeka, Hrvatska
Stjepan Gadžo ; Sveučilište u Rijeci Pravni fakultet, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 347 Kb

str. 1731-1747

preuzimanja: 805

citiraj


Sažetak

Transakcije spajanja i preuzimanja često su izvor raznovrsnih poreznih rizika. U recentnoj praksi hrvatskih poreznih tijela sve su češći slučajevi odbijanja poreznih pogodnosti za navedene transakcije, temeljem različitih protuevazijskih pravila ugrađenih u domaće zakonodavstvo. Riječju, analizom gospodarske biti planiranog restrukturiranja porezna tijela izvode zaključak kako je posrijedi (zakonito) izbjegavanje plaćanja poreza. Cilj je rada, u svjetlu važećeg protuevazijskog pravnog okvira, ocrtati granicu između dopuštenog i legitimnog poreznog planiranja s jedne strane te porezne evazije s druge. U tom smislu posebno će se upozoriti i na relevantne postupovno-pravne aspekte, poput pravila o teretu dokazivanja.

Ključne riječi

spajanja i preuzimanja, porezno planiranje, zakonito izbjegavanje plaćanja poreza, porezna neutralnost, teret dokazivanja, opće pravilo protiv izbjegavanja poreza

Hrčak ID:

218343

URI

https://hrcak.srce.hr/218343

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 2.068 *