Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Procesni aspekti ispitivanja djece žrtava i recentna sudska praksa u svjetlu Direktive 2012/29/EU

Ljiljana Stipišić ; Županijski sud u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 428 Kb

str. 547-574

preuzimanja: 1.111

citiraj


Sažetak

U suvremenom svijetu zapaža se porast različitih kaznenih djela na štetu djece, zbog čega je današnje kazneno zakonodavstvo obilježeno posebnom zaštitom djece žrtava i njihovih prava. Direktivom 2012/29/EU postavljeni su standardi koji jamče prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela, pogotovo kada se radi o djeci kao osjetljivim i ranjivim bićima. U okviru toga važan je segment ugradnja odredaba Direktive u hrvatsko kazneno procesno pravo u cilju optimalizacije domaćih zakonskih rješenja i ostvarenja sinergijskog učinka europskog i hrvatskog prava.
Cilj je rada uz kratak povijesni prikaz analizirati procesni položaj i prava djece žrtava u kaznenom postupku kroz implementaciju Direktive, odraz u praksi i moguće dopune zakonodavstva. Provedeno je istraživanje sudske prakse, relevantnih odluka ESLJP-a i njihova utjecaja na odluke hrvatskih sudova. Istraživanje je usmjereno i na zaštitu djetetovih prava kao protutežu zaštiti prava okrivljenika u odlukama USRH, VSRH i ŽSSt. Komparativnom analizom modaliteta ispitivanja djece u talijanskom i američkom pravu upozorava se na slične problemske situacije u zaštiti prava djece žrtava u svjetlu okrivljenikova prava na obranu, uz prijedloge unaprjeđenja prava i zaštite djece de lege ferenda.

Ključne riječi

ispitivanje; djeca žrtve; zaštita prava djece; Direktiva 2012/29/EU; pravo okrivljenika na obranu; pravo na pravično suđenje

Hrčak ID:

218959

URI

https://hrcak.srce.hr/218959

Datum izdavanja:

12.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.812 *