Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 42 No. 3, 2019.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.4
Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske
Kristina Doko
; Federalni agromediteranski zavod, Mostar, Bosna i Hercegovina
Veronika Barišić
orcid.org/0000-0001-8185-5155
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ivana Flanjak
orcid.org/0000-0003-4545-4228
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Antun Jozinović
orcid.org/0000-0001-9627-1013
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Jurislav Babić
orcid.org/0000-0002-6453-1850
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Đurđica Ačkar
orcid.org/0000-0003-4257-2907
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Sažetak
U ovom radu određena je mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske koja se dobiva kao nusproizvod u proizvodnji čokolade, nakon prženja kakaovog zrna. Kakaova ljuska je tretirana postupkom visokonaponskog električnog pražnjenja (VNEP) pri 40 i 80 Hz tijekom 15, 30 i 45 min u vodenoj suspenziji (pri koncentraciji kakaove ljuske 1,5 i 3,0 %). Istraživanje je pokazalo da je kakaova ljuska, iako je prije analize prošla termički tretman (prženje) jako opterećena mikroorganizmima, ali da se primjenom VNEP može reducirati broj enterobakterija. Naknadna obrada kakaove ljuske sušenjem pri 40 °C, međutim, uzrokuje oporavak mikroorganizama.
Ključne riječi
kakaova ljuska; visokonaponsko električno pražnjenje; aerobne mezofilne bakterije; kvasci i plijesni; enterobakterije
Hrčak ID:
220528
URI
Datum izdavanja:
30.5.2019.
Posjeta: 2.296 *