Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.8

VAŽNOST SENZORNE EVALUACIJE U PROCJENI KVALITETE JAJA

Polonca Margeta orcid id orcid.org/0000-0002-4060-0305 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Manuela Grčević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Danica Hanžek ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Zlata Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 280 Kb

str. 56-63

preuzimanja: 1.146

citiraj


Sažetak

Senzorna procjena je znanstvena disciplina koja se koristi za evociranje, mjerenje, analizu i tumačenje reakcija na podražaje koji se percipiraju kroz osjetila vida, mirisa, dodira, okusa i sluha. Senzorna procjena primjenjuje načela eksperimentalnoga oblikovanja i statističke analize za korištenje ljudskih osjetila u pokušaju izoliranja osjetilnih svojstava hrane i daje važne i korisne informacije proizvođačima, znanstvenicima koji se bave hranom te menadžerima o osjetilnim karakteristikama prehrambenih proizvoda. Da bi se postigla znanstvena kontrola senzornoga testa procjene, potrebno je primijeniti dobru laboratorijsku praksu, koja uključuje definiranje cilja i tipa ispitivanja, odabir pravih procjenitelja, osiguravanje odgovarajućega područja ispitivanja, rukovanje i pripremanje uzorka na odgovarajući način, vodeći računa o tome da je postavljanje ispitivanja i pohranjivanje podataka ispitivanja sigurno i u logičkom redoslijedu.
Kada se radi o jajima, osjetilna svojstva obično se procjenjuju na jajima obogaćenim bioaktivnim spojevima. Senzorne studije često se (u skladu s međunarodnim referentnim standardima) provode s obučenim ili neobučenim panelistima. Senzorna procjena jaja nakon dodavanja različitih spojeva od izuzetne je važnosti, jer su senzorna obilježja, kao što su aroma, okus, naknadni okus i sveukupna prihvatljivost obogaćenih jaja, vrlo važna potrošačima.

Ključne riječi

jaja; senzorna procjena; obogaćivanje hrane

Hrčak ID:

221098

URI

https://hrcak.srce.hr/221098

Datum izdavanja:

14.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.608 *