Poljoprivreda, Vol. 25 No. 1, 2019.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.10
PROIZVODNI POKAZATELJI BROJLERA HRANJENIH DODATKOM PROPOLISA I PČELINJEGA PELUDA
Ivana Prakatur
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivan Miškulin
orcid.org/0000-0001-7238-2341
; Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, , Josipa Huttlera 4, Osijek, Hrvatska
Dalida Galović
orcid.org/0000-0002-2162-3499
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Zvonimir Steiner
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Božica Lachner
; DVM - Agricultural Food Company Valpovo Ltd., A. B. Šimića 27, Valpovo, Croatia
Matija Domaćinović
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati učinak hranidbe uz dodatak propolisa i/ili pčelinjega peluda na proizvodne pokazatelje brojlera. Ovaj pokus proveden je na 200 brojlera provenijencije Ross 308 ravnomjerno raspoređenih po spolu, koji su bili podijeljeni u pet skupina. Tijekom cijeloga pokusa kontrolna je skupina brojlera bila hranjena krmnom smjesom, dok su pokusne skupine brojlera hranjene istom krmnom smjesom uz dodatak propolisa i pčelinjeg peluda, svakim dodatkom zasebno ili u kombinaciji u određenome omjeru. Prosječne vrijednosti tjelesne mase brojlera bile su znatno više 7. (p=0,001), 14., 21., 28., 35. (p<0,001) i 42. (p=0,002) dana tova u pokusnim skupinama brojlera u usporedbi s kontrolnom skupinom. Prosječne vrijednosti prirasta bile su znatno više 1. (p<0,001), 2. (p=0,002), 3. (p< 0,001), 4. (p= 0,029) i 5. (p=0,009) tjedna tova u pokusnim skupinama brojlera u usporedbi s kontrolnom skupinom. Ovo istraživanje je nedvojbeno pokazalo kako propolis i pčelinji pelud imaju značajan pozitivan učinak na proizvodne pokazatelje brojlera.
Ključne riječi
hranidba brojlera; pčelinji pelud; prirast tjelesne mase; proizvodni pokazatelji; propolis; tjelesna masa
Hrčak ID:
221100
URI
Datum izdavanja:
14.6.2019.
Posjeta: 2.447 *