Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.2.2169

Utjecaj redoslijeda laktacije i veličine legla na svojstva mliječnosti istarske ovce

Ante Kasap orcid id orcid.org/0000-0002-9763-5357 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology
Marija Špehar ; Croatian Agricultural Agency
Valentino Držaić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology
Danijel Mulc ; Croatian Agricultural Agency
Zdravko Barać ; Croatian Agricultural Agency
Zvonko Antunović ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of J.J. Strossmayer in Osijek
Boro Mioč ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology


Puni tekst: engleski pdf 720 Kb

str. 556-562

preuzimanja: 298

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj redoslijeda laktacije i veličine legla na svojstva mliječnosti istarskih ovaca. Analizirana su sljedeća svojstva: ukupna laktacijska količina mlijeka, prosječna dnevna količina mlijeka, prinos masti, sadržaj masti, prinos proteina, sadržaj proteina, prinos laktoze i sadržaj laktoze. Laktacijski zapisi (n = 6481) prikupljeni na ukupno 2786 ovaca su analizirani su pomoću statističkog modela prilagođenog neuravnoteženoj strukturi podataka uvažavajući sve raspoložive izvore fenotipske varijabilnosti. Utvrđen je statistički značajan utjecaj redoslijeda laktacije na sva istraživana svojstva (P<0,01, P<0,001). Ukupna laktacijska količina mlijeka, prosječna dnevna količina mlijeka, prinos masti i prinos laktoze su postigli vrhunac u trećoj, prinos masti, sadržaj masti i sadržaj proteina u četvrtoj, a sadržaj laktoze u drugoj laktaciji. Veličina legla je značajno je utjecala na sva istraživana svojstva (P<0,01, P<0,001) osim na sadržaj masti u mlijeku (P<0,05). Povećanje broja janjadi u leglu je rezultiralo većim prinosom mlijeka i svih istraživanih komponenti suhe tvari. Rezultati istraživanja bi trebali doprinijeti boljem razumijevanju fenotipske varijabilnosti nekih ekonomski vrlo važnih svojstava mliječnosti kod ovaca.

Ključne riječi

laktacija; mlijeko; ovca; redoslijed laktacije; veličina legla

Hrčak ID:

221557

URI

https://hrcak.srce.hr/221557

Datum izdavanja:

28.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.217 *