Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18045/zbefri.2019.1.173

Konkurentnost industrije šećera u EU

Tomislav Galović ; Assistant Professor, University of Rijeka, Faculty of Economics, Ivana Filipovića 4, 51000 Rijeka, Croatia
Heri Bezić ; Full Professor, University of Rijeka, Faculty of Economics, Ivana Filipovića 4, 51000 Rijeka, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 704 Kb

str. 173-189

preuzimanja: 435

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 704 Kb

str. 173-189

preuzimanja: 504

citiraj


Sažetak

Ovo istraživanje promatra konkurentnost industrije šećera EU-a. Industrija šećera predstavlja vitalni dio industrije hrane i pića u EU. Cilj istraživanja je prikazati kako proizvođači šećera u EU mogu biti konkurentniji na unutarnjem i globalnom tržištu šećera. Metodologija se temelji na primjeni modela dinamičkih panel podataka pomoću uzoraka koji obuhvaćaju 189 poduzeća za proizvodnju šećera iz 25 država članica EU-a u razdoblju 2008. – 2016. Ključni rezultati pokazuju različiti utjecaj tehnologije (istraživanja i razvoja), ulaganja, proizvodnju šećerne repe, troškove zaposlenika, cijene plina i šećerne repe na prosječne prihode industrije šećera u EU. Rezultati potvrđuju važnost inputa kao što su prirodni plin, prihodi iz prethodnog razdoblja i ulaganja kao ključni čimbeniki konkurentnosti industrije šećera u EU. Na temelju rezultata istraživanja daju se preporuke i prijedlozi.

Ključne riječi

konkurentnost; industrija šećera; Europska unija; GMM procjenitelj

Hrčak ID:

221676

URI

https://hrcak.srce.hr/221676

Datum izdavanja:

28.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.891 *