Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31306/s.61.2.6

Unapređenje zdravlja i sigurnosti osoba zaposlenih u djelatnosti bolnica

Veronika Laušin ; Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Zagreb, Hrvatska
Vinka Longin Peš ; Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 176 Kb

str. 95-101

preuzimanja: 708

citiraj


Sažetak

Inicijativom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te tijela i institucija uključenih u rad Komunikacijske radne skupine započeo je Projekt promicanja zdravlja i sigurnosti na radu prvenstveno u djelatnostima u kojima je analizom podataka iz informacijskog sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u proteklom razdoblju uočen visok broj prijavljenih ozljeda na radu.
Uzimajući u obzir činjenicu da je u razdoblju od 2009. do 2018. (s iznimkom 2012. g.) djelatnost bolnica na prvom mjestu po broju prijavljenih ozljeda na radu te da su klinički bolnički centri poslodavci s najvećim brojem prijavljenih ozljeda na radu u djelatnosti bolnica, u koordinaciji s Nacionalnim programom zaštite zdravlja na radu osoba zaposlenih u djelatnosti zdravstvene zaštite za razdoblje 2015.–2020., cilj ovog Projekta je promicanjem zdravlja i sigurnosti na radu u ovoj djelatnosti postići smanjenje rizika za zdravlje na radnom mjestu te posljedično utjecati na povećanje razine sigurnosti, zdravlja i zadovoljstva djelatnika.
Rezultati provedenih analiza te anketnog ispitivanja djelatnika kliničkih bolničkih centara ukazuju na područja u kojima ima prostora za poboljšanje te na sadržaje na koje treba usmjeriti planirane edukacije u sklopu specifične zdravstvene zaštite radnika s ciljem osnaživanja kulture sigurnosti i prevencije u ovoj djelatnosti.

Ključne riječi

djelatnost bolnica; ozljede na radu; anketa; edukacije; kultura sigurnosti i prevencije

Hrčak ID:

221818

URI

https://hrcak.srce.hr/221818

Datum izdavanja:

2.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.643 *