Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

KAKO OSNAŽITI ORIJENTACIJU PROIZVODNJE NA HRANE AUTOKTONE KVALITETE

Darko Vlahović ; Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Split


Puni tekst: hrvatski pdf 15.694 Kb

str. 111-125

preuzimanja: 237

citiraj


Sažetak

Našim primorskim turističkim regijama opravdano se upućuju prigovori da nemaju dovoljno autoktonih prehrambenih proizvoda, te da u ponudi
zanemaruju prednosti zdrave mediteranske prehrane. Umjesto bezglavog uvoza hrane i raznih pića trebali bi aktivirati vlastite alimentarne izvore, primjenjujući ekološki ispravne tehnologije i odgovarajuće postupke glede oznake kontrolirane proizvodnje, te kontrolirati čistoću prirode i podrijetlo proizvoda. S nutricionističkoga gledišta uputno je što više favorizirati ribu, kao jednu od vodećih namirnica u ljudskoj prehrani. Ali isto tako je potrebno konzumirati ostale autoktone prehrambene artikle visoke kakvoće, koji mogu biti nezamjenjiv sastojak naših atraktivnih jelovnika. Autor se stoga zalaže za što hitniju valorizaciju orijentacije na vlastitu proizvodnju kvalitetne hrane, posebno afirmacijom obiteljskih gospodarstava. Proizvođači, kao nositelji agrarnih djelatnosti u kombinaciji s agroturizmom, mogu osiguravati najvrednije plodove zemlje i mora.

Ključne riječi

autoktoni prehrambeni proizvodi; markica kvalitete; atraktivni jelovnici; mediteranska prehrana; agroturizam

Hrčak ID:

222549

URI

https://hrcak.srce.hr/222549

Datum izdavanja:

2.6.1999.

Posjeta: 786 *