Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.3935/zpfz.69.3.01

Videonadzor na radnom mjestu prema hrvatskom Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka

Nina Gumzej orcid id orcid.org/0000-0002-7434-3538 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dražen Dragičević ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 231 Kb

str. 327-346

preuzimanja: 890

citiraj


Sažetak

U radu autori kritički ocjenjuju zakonodavstvo i praksu u Republici Hrvatskoj o temi videonadzora na radnom mjestu, a posebno se usredotočuju na nedavno usvojen Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. U tom se aktu, naime, utvrđuje više pravila o obradi osobnih podataka putem videonadzornih sustava te najviše upravne novčane kazne za slučaj kršenja pojedinih ondje navedenih pravila.
Osim novih odredbi o videonadzoru radnih prostorija, u radu se detaljno ispituju nova opća pravila o obradi osobnih podataka putem videonadzora te povezane odredbe o upravnim novčanim kaznama, kao i raniji propisi na koje se ispitivane odredbe Zakona o provedbi Opće uredbe oslanjaju. Cilj ovog istraživanja je ocjena uvodi li se novim pravilima potrebna jasnoća i pravna sigurnost u odnosu na postojeće zakonodavstvo i praksu te ocjena o njihovoj sukladnosti s odredbama same Opće uredbe o zaštiti podataka (uključujući onima o sankcijama). Autori također ukratko upozoravaju na pravila Opće uredbe o zaštiti podataka koja poslodavci, stručnjaci u području ljudskih resursa i pravni stručnjaci, trebaju razmatrati pri ocjeni pravne usklađenosti prakse videonadzora na radnom mjestu, uz napomenu da je iz opsega rada isključena analiza pravnih osnova za obradu osobnih podataka radnika i pripadajuća sudska i regulatorna praksa.
Rezultati cjelokupnog istraživanja osnova su za zaključne kritičke primjedbe s de lege ferenda prijedlozima izmjena pojedinih analiziranih odredbi Zakona o provedbi Opće uredbe kako bi se osigurala veća pravna jasnoća i pravna sigurnost te usklađenost s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Ključne riječi

hrvatski Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, Opća uredba o zaštiti podataka, videonadzor, osobni podaci, radno mjesto

Hrčak ID:

222626

URI

https://hrcak.srce.hr/222626

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.348 *