Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0314

Učinak prehrane rogačevom prekrupom na krvne parametre u odbijene prasadi

Daniel Špoljarić ; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Dejan Marenčić ; Križevci College of Agriculture, Križevci, Croatia
Maja Benković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Branimira Špoljarić ; Clinic for Obstetrics and Reproduction, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Belščak Cvitanović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Gordan Mršić ; Ministry of the Interior, Zagreb, Croatia
Ksenija Vlahović ; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović ; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Siniša Srečec ; Križevci College of Agriculture, Križevci, Croatia
Ivana Stolić ; Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 10.867 Kb

str. 351-366

preuzimanja: 369

citiraj


Sažetak

Svrha ovih istraživanja bila je utvrditi učinak hranidbe rogačevom prekrupom na rast i razvoj svinja (švedski landras × jorkšir) nakon odbića, prateći promjene nekih krvnih parametara (RBC, LEU, CD45+, CD4+, CD8+, CD21+). Trideset svinja podijeljeno je u dvije skupine. U kontrolnoj skupini svinje su hranjene standardnom krmnom smjesom, dok je u drugoj, eksperimentalnoj skupini, u krmnu smjesu dodana rogačeva prekrupa u količini od 40 g/kg obroka. Obje su skupine hranjene ad libitum. Na kraju 42-dnevnog pokusa svinje u eksperimentalnoj skupini bile su 23 % teže od svinja iz kontrolne skupine. U prekrupi rogača određena je količina ukupnih šećera, ukupnih polifenola, flavonoida, antocijana, tanina te količina ukupnih antioksidansa. Utvrđen je velik udio ukupnih ugljikohidrata je (73 %). Količina ukupnih polifenola iznosila je 9,98 ± 0,18 mg GAE/g, a količina ukupnih flavonoida 6,65 ± 0,19 mg GAE/g ili 65 % od ukupnih polifenola, što je vidljivo iz veze između antioksidacijske aktivnosti i količine ukupnih polifenola. Količina ukupnih antocijana iznosila je 34,00 ± 0,07 mg CE/g, dok je količina ukupnih tanina iznosila 658,75 ± 18,75 μg TAE/g. Antioksidacijska aktivnost određena metodom ABTS iznosila je 89,50 ± 0,17 μmol TE/g uzorka, dok je antioksidacijska aktivnost određena metodom DPPH iznosila 56,87 ± 0,66 μmol TE/g uzorka. Dodatak rogača u obroku nije uzrokovao promjenu broja crvenih krvnih stanica ni leukocita, ali je djelovao na promjene u proliferacijskom odnosu CD45+ limfoidnih stanica, kao i CD4+ and CD8+ T stanica i CD21+ B stanica u perifernoj krvi. Između 14. i 42. dana hranjenja u eksperimentalnoj skupini životinja ustanovljeno je znakovito povećanje udjela CD45+, CD4+, CD8+, CD21+ stanica (uz vjerojatnost pogreške P≤0,05 odnosno P≤0,01). Dodatak 4 % rogača po obroku za hranidbu svinja nakon odbića pokazao se korisnim za imunost i proizvodnost svinja nakon odbića.

Ključne riječi

rogač; proljevi; biljni spojevi; imunologija; svinje

Hrčak ID:

222712

URI

https://hrcak.srce.hr/222712

Datum izdavanja:

12.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.512 *