Skip to the main content

Original scientific paper

Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015.-2017.

Nina Bilandžić orcid id orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Petra Vrkljan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Varenina ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Marina Krpan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 365 Kb

page 73-83

downloads: 339

cite


Abstract

Usprkos zabrani primjene kloramfenikola u veterinarskoj medicini za životinje namijenjene za prehranu u Europskoj uniji (EU) više od dva desetljeća, njegovi ostataci se sustavno određuju u svim vrstama proizvoda životinjskog podrijetla. Svrha ovog istraživanja je određivanje koncentracija kloramfenikola u uzorcima mesa i mesnih proizvoda primjenom ELISA metode. Validacija metode je provedena prema kriterijima Odluke Komisije 2002/657/EC. Određeni su sljedeći parametri za meso i mesne proizvode: sposobnosti dokazivanja CCβ 0,05 i 0,13 μg/kg; iskorištenje 80,8 i 100%; koeficijent varijacije 13 i 14,2%; granice detekcije LOD 0,005 i 0,019 μg/kg; granice kvantifikacije LOQ 0,010 i 0,068 μg/kg. Dobiveni validacijski parametri su u skladu s kriterijima Odluke Komisije te se metoda može smatrati prikladnom za kvantifikaciju kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima. U ovome istraživanju koncentracije kloramfenikola određivane su u mesu goveda i svinja te različitim mesnim proizvodima sakupljenim tijekom 2015., 2016. i 2017. godine. U ukupno 392 uzorka koncentracije kloramfenikola su se kretale u rasponu od 0,0003 do 0,22 μg/kg. Najveća vrijednost od 0,22 μg/kg izmjerena je u mesnom naresku. Srednje vrijednosti kloramfenikola za meso i mesne proizvode određene su u rasponu od 0,0076 do 0,034 μg/kg. Nisu ustvrđene vrijednosti iznad propisane granice najmanje zahtjevane učinkovitosti izvedbe metode (MRPL) od 0,3 μg/kg. Prema podatcima Europske agencije za sigurnost hrane u okviru praćenja ostataka kloramfenikola u nacionalnim planovima članica EU u razdoblju od 2013. do 2015. određeno je ukupno 50 uzoraka različitih životinjskih vrsta te proizvoda s povišenim koncentracijama kloramfenikola. Najveći broj nesukladnih rezultata je zabilježen u goveda i svinja. U 2015. godini su u Hrvatskoj utvrđena 2 nesukladna rezultata kloramfenikola, jedan u mesu goveda te drugi u mesu peradi. U razdoblju od 2008. do 2017. godine u centralni sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) u koji se evidentiraju nesukladni proizvodi koji se upućuju na tržište EU, prijavljeno je ukupno 108 različitih proizvoda s nesukladnim koncentracijama kloramfenikola. Među nesukladnima je prijavljeno 18 mesnih proizvoda od koji su 14 bila crijeva životinja, 3 meso zečeva i jedno meso peradi. Rezultati u ovome istraživanju pokazuju da su analizirani mesni proizvodi zdravstveno ispravni s obzirom na ostatke kloramfenikola. Međutim, s obzirom na navedene nesukladne rezultate na razini EU imperativna je njegova kontrola na svim razinama proizvodnje hrane životinjskog podrijetla, posebice kontrole uvoznih pošiljaka različitih proizvoda.

Keywords

kloramfenikol; meso; mesne proizvodi; sigurnost hrane; ELISA; validacija

Hrčak ID:

222805

URI

https://hrcak.srce.hr/222805

Publication date:

2.4.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.271 *