GLASILO FUTURE, Vol. 2 No. 1-2, 2019.
Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.32779/gf.2.1-2.4
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja
Boris Dorbić
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Emilija Friganović
orcid.org/0000-0001-6871-6716
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Marija Slipčević
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Margarita Davitkovska
; Univerzitet Sv. Kiril i Metodij Skopje, Fakultet za poljoprivredne znanosti i hranu
Zvezda Bogevska
; Univerzitet Sv. Kiril i Metodij Skopje, Fakultet za poljoprivredne znanosti i hranu
Ana Vujošević
; Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
Sažetak
U prošlosti i sadašnjosti čovjek je bio okružen i ovisan o ljekovitom bilju. Postepeno ga je upoznavao i to prvo za liječenje, a kasnije i za prehranu. U preradi aromatičnog bilja uglavnom se koriste samo oni dijelovi biljke (npr. plod, cvijet, list, stabljika, korijen, gomolj itd.) koji sadrže aktivne tvari. Čaj se može prirediti kao oparak, uvarak, provarak i naljev. Uglavnom se većina čajeva pripravlja kao oparak ili infuzija. U općem dijelu rada su opisane biološke i kemijske karakteristike aromatičnog bilja čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu, a to su: lavanda, lipa, kamilica, paprena metvica (menta), komorač, kadulja i majčina dušica. U praktičnom dijelu rada metodom senzorske procijene potrošača obavljena je procjena oparaka od gore navedenih vrsta aromatičnog bilja (20 gramske filtarske monodoze) tvrtke Franck d.o.o. Zagreb, što je ujedno i cilj ovoga rada. Senzorska procjena je provedena tijekom druge polovice 2018. godine na uzorku od 20 studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu. Rezultati procjene su pokazali sljedeće: ispitanici su ocjenom dovoljan ocijenili oparak od kadulje. Oparci od lavande, majčine dušice i lipe su ocijenjeni ocjenom dobar, a oparke od mente, kamilice i komorača ispitanici su ocijenili s ocjenom vrlo dobar.
Ključne riječi
aromatične vrste; aromatični oparci; senzorska procjena
Hrčak ID:
223110
URI
Datum izdavanja:
30.6.2019.
Posjeta: 2.190 *