Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.32779/gf.2.1-2.4

Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja

Boris Dorbić ; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Emilija Friganović orcid id orcid.org/0000-0001-6871-6716 ; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Marija Slipčević ; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Margarita Davitkovska ; Univerzitet Sv. Kiril i Metodij Skopje, Fakultet za poljoprivredne znanosti i hranu
Zvezda Bogevska ; Univerzitet Sv. Kiril i Metodij Skopje, Fakultet za poljoprivredne znanosti i hranu
Ana Vujošević ; Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu


Puni tekst: hrvatski pdf 1.278 Kb

str. 44-58

preuzimanja: 696

citiraj


Sažetak

U prošlosti i sadašnjosti čovjek je bio okružen i ovisan o ljekovitom bilju. Postepeno ga je upoznavao i to prvo za liječenje, a kasnije i za prehranu. U preradi aromatičnog bilja uglavnom se koriste samo oni dijelovi biljke (npr. plod, cvijet, list, stabljika, korijen, gomolj itd.) koji sadrže aktivne tvari. Čaj se može prirediti kao oparak, uvarak, provarak i naljev. Uglavnom se većina čajeva pripravlja kao oparak ili infuzija. U općem dijelu rada su opisane biološke i kemijske karakteristike aromatičnog bilja čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu, a to su: lavanda, lipa, kamilica, paprena metvica (menta), komorač, kadulja i majčina dušica. U praktičnom dijelu rada metodom senzorske procijene potrošača obavljena je procjena oparaka od gore navedenih vrsta aromatičnog bilja (20 gramske filtarske monodoze) tvrtke Franck d.o.o. Zagreb, što je ujedno i cilj ovoga rada. Senzorska procjena je provedena tijekom druge polovice 2018. godine na uzorku od 20 studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu. Rezultati procjene su pokazali sljedeće: ispitanici su ocjenom dovoljan ocijenili oparak od kadulje. Oparci od lavande, majčine dušice i lipe su ocijenjeni ocjenom dobar, a oparke od mente, kamilice i komorača ispitanici su ocijenili s ocjenom vrlo dobar.

Ključne riječi

aromatične vrste; aromatični oparci; senzorska procjena

Hrčak ID:

223110

URI

https://hrcak.srce.hr/223110

Datum izdavanja:

30.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.472 *