Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sadržaj makro- i mikroelemenata u steriliziranom mlijeku različitih proizvođača iz Hrvatske i EU

Nina Bilandžić orcid id orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Marija Sedak ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Bruno Čalopek ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Maja Đokić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Božica Solomun Kolanović ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ivana Varenina ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Đurđica Božić Luburić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ines Varga ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 331 Kb

str. 1-10

preuzimanja: 446

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja utvrđivanje razlika u koncentraciji makro (Ca, Na, Mg) i mikro elemenata (Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Mo, Se, Zn) u uzorcima procesiranog kravljeg mlijeka. Ste- rilizirano UHT (engl. ultra-high temperature) mlijeko s 2,8% mliječne masti pet različitih proizvođača mlijeka iz Hrvatske i jednog iz Europske unije (EU) nasumice su prikupljena u velikim trgovačkim lancima glavnog grada Zagreba. Koncentracije elemenata su određi- vane primjenom induktivno spregnute plaz- me s masenom spektrometrijom (ICP-MS). Srednje vrijednosti koncentracija elemenata kretale su se u rasponima (mg/kg): Ca 1111- 1285; Na 361,1-453,3; Mg 101,2-113,7; Zn 3,85- 4,33; (μg/kg): Fe 180,7-269,1; Cu 36,2-45,1; Mo 33,3-47,7; Mn 22,9-31,1; Se 14,7-26,4; Cr 1,91-5,24; Co 0,19-0,32. Ustvrđene su statistički značajne razlike u sadržaju elemenata Ca, Cr, Mn, Na, Mo, Se i Zn između mlijeka različitih proizvođača. Nije bilo značajnih razlika u kon- centracijama Cu i Co. Mlijeko hrvatskih pro- izvođača pokazalo je značajne razlike u koncentracijama Mg, Fe, Mo, Mn, Se i Cr u odnosu na mlijeko iz EU. U mlijeku iz EU izmjerene su najviše koncentracije Fe, Cr i Co. S obzirom na važnost i učestalost uporabe obrađenog krav- ljeg mlijeka kao prehrambenog proizvoda, određivanje sadržaja makro i mikroelemenata ima važnu ulogu u procjeni njihove nutritivne vrijednosti.

Ključne riječi

sterilizirano mlijeko; makroelementi; mikroelementi; ICP-MS; Hrvatska; EU

Hrčak ID:

223317

URI

https://hrcak.srce.hr/223317

Datum izdavanja:

1.2.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.422 *