Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.3935/rsp.v26i2.1604

Odrednice dugoročne skrbi u organizaciji skrbi za starije osobe u Europi: dokazi iz istraživanja o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi (SHARE)

Valentina Hlebec ; Faculty of Social Sciences, University of Ljubljana
Andrej Srakar orcid id orcid.org/0000-0001-7296-6275 ; Institute for Economic Research
Boris Majcen ; Institute for Economic Research


Puni tekst: hrvatski PDF 406 Kb

str. 152-152

preuzimanja: 640

citiraj


Sažetak

Europske se zemlje znatno razlikuju prema omjerima osoba koje su primatelji različitih vrsta skrbi. Isto tako, znatno se razlikuju u pogledu društvenih značajki skrbi, kao što su dostupnost formalne skrbi unutar zemlje. Istražili smo potencijalna obrazloženja kontekstualnih značajki pružanja formalne kućne skrbi, kao i prepreke korištenju dugoročnih usluga skrbi u organizaciji skrbi za starije osobe diljem Europe. Koristili smo podatke iz petog vala Istraživanja o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi i analizirali ih uz pomoć multinomijalnog logističkog modela. Manja uključenost i niže nacionalno upravljanje integracije mjera kućne skrbi umanjuje korištenje formalne skrbi, kao i kombinaciju s neformalnim tipovima skrbi. Veća integracija i koordinacija u pružanju usluga kućne skrbi povećava korištenje formalnih usluga. U zemljama s većim udjelom dokumentiranih prepreka za korištenje dugoročnih sustava skrbi postoji manja vjerojatnost korištenja formalnih usluga.

Ključne riječi

starenje uz mogućnost dobivanja usluga u vlastitom domu; neformalna skrb; formalna skrb; kombinirana skrb; kontekst skrbi

Hrčak ID:

223865

URI

https://hrcak.srce.hr/223865

Datum izdavanja:

23.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.775 *