Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2488
Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u svježim i kuhanim n-3 PUFA obogaćenim jajima
Gordana Kralik
; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Manuela Grčević
orcid.org/0000-0002-5760-621X
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Danica Hanžek
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Sažetak
Jaja su namirnica životinjskog podrijetla koje ljudi često konzumiraju. Kvaliteta jaja ovisi o mnogim čimbenicima, kao što je primjerice sastav hrane za kokoši nesilice. Modificiranje sastava obroka kokoši nesilica, dodatkom različitih izvora masnoća, utječe na profil masnih kiselina u žumanjku. U radu je prikazana usporedba profila masnih kiselina (MK) u svježim i kuhanim n-3 PUFA jajima. Postavlja se pitanje jesu li vrijednosti koje se odnose na dnevnu potrošnju specifičnih masnih kiselina iz svježih jaja vjerodostojne. Udio masnih kiselina u omega-3 svježim jajima je sljedeći: SFA 30,76%, MUFA 41,97%, n-6 PUFA 22,24%, n-3 PUFA 4,96%, a omjer n-6/n-3 PUFA je 4,51. Usporedba FA profila u svježim i toplinski obrađenim n-3 PUFA jajima (kuhana 10 minuta na 95 °C) pokazuje da postoje razlike u sadržaju pojedinih MK, ali one nisu statistički značajne (P>0,05), osim za miristoleinsku masnu kiselinu (P<0,05). Rezultati ovog istraživanja, kao i rezultati nekih drugih autora, opravdavaju prikaz profila masnih kiselina u jajima na temelju rezultata analize svježih jaja, jer ne postoje razlike u profilu masnih kiselina između svježih i kuhanih jaja.
Ključne riječi
kuhana jaja; n-3 PUFA; profil masnih kiselina; svježa jaja
Hrčak ID:
225143
URI
Datum izdavanja:
10.9.2019.
Posjeta: 1.611 *