Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Obilježja jednog modela mjerenja mišićne aktivnosti

Romana Caput-Jogunica ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 131 Kb

str. 29-40

preuzimanja: 227

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno s ciljem da se utvrdi latentna struktura skupa motoričkih manifestacija koje su pod kontrolom i dominatnim utjecajem mehanizma za regulaciju trajanja ekscitacije. Primjenom šezdeset mjernih instrumenata relativne tjelesne snage željelo se utvrditi postoje li faktori relativne tjelesne snage lokalnih izoliranih mišićnih skupina. Radi toga su konstruirani mjerni instrumenti za procjenu relativne snage čiji je primarni predmet mjerenja:
1. ekstenzija podlaktice u dinamičnom i statičnom načinu rada; 2. adukcija nadlaktice u dinamičnom i statičnom načinu rada; 3. fleksija trupa u dinamičnom i statičnom načinu rada;
4. rotacija trupa u dinamičnom i statičnom načinu rada; 5. ekstenzija trupa u dinamičnom i statičnom načinu rada; 6. ekstenzija potkoljenice u dinamičnom i statičnom načinu rada; 7. fleksija potkoljenice u dinamičnom i statičnom načinu rada; 8. adukcija natkoljenice u dinamičnom i statičnom načinu rada; 9. abdukcija natkoljenice u dinamičnom i statičnom načinu rada i 10. fleksija stopala u dinamičnom i statičnom načinu rada. Izmjerena je 101 studentica prve i druge godine dodiplomskog studija Agronomskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu. Uzorak je imao slijedeće karakteristike: ispitanice su u stacionarnoj fazi razvoja, dakle u dobi od 19 godina i starije, zdrave su i bez lokomotornih oštećenja, a nastavu tjelesne i zdravstvene kulture redovito su pohađale.
Za istraživanje je izabran uzorak osoba ženskog spola iz više razloga: (a) nedovoljan je broj broj mjernih instrumenata za procjenu relativne snage koji su prilagođeni osobama ženskog spola; (b) želio se dati doprinos malobrojnim istraživanjima o motoričkom prostoru u žena, osobito o segmentu relativne tjelesne snage i (c) autorici je taj uzorak bio dostupan. Primijenjena je eksplorativna faktorska analiza. Broj značajnih dimenzija u prostoru u kojemu su varijance standardizirane određen je primjenom Guttman–Kaiserova kriterija, prema kojemu je značajna svaka ona glavna komponenta čija je varijanca jednaka ili veća od jedan. Ustanovljene su osnovne metrijske karakteristike mjernih instrumenata za procjenu repetitivne snage i statičke izdržljivosti. S obzirom da su mjerni instrumenti statičke izdržljivosti cenzurirane varijable, provedena je analiza interkorelacija mjernih instrumenata statičke izdržljivosti odvojeno za necenzurirane i cenzurirane rezultate.
U ukupnom prostoru primijenjenih mjernih instrumenata za procjenu repetitivne snage i statičke izdržljivosti analizirani su osnovni centralni i disperzijski parametri. Primijenjeni mjernih instrumenata, namijenjeni procjeni snage, zadovoljavajuće su osjetljivosti, primjerenosti i pouzdanosti. Posljedica cenzuriranja rezultata za mjerne instrumente statičke izdržljivosti očituje se u višim vrijednostima korelacijskih koeficijenata nego u necenzuriranim rezultatima. Dobiveni su pozitivni, značajni korelacijski koeficijenti u ukupnmo prostoru primijenjenih varijabli koji se kreću u rasponu od ,23 do ,64. Eksplorativnom faktorskom analizom, pod Guttman-Kaiserovim kriterijem, dobiveno je dvanaest faktora koji iscrpljuju 74,5% zajedničke varijance. Prva glavna komponenta iscrpljuje 40,3% ukupne varijance. Značajne, pozitivne projekcije svih mjernih instrumenata snage na prvu glavnu komponentu definiraju je kao generalni faktor snage. Druga komponenta je bipolarna i mjerne instrumente repetitivne snage razlikuje od mjernih instrumenata staticke izdržljivosti. Primjenom Guttman-Kaiserova kriterija iz ukupnoga je prostora izluceno 12 dimenzija, koje su u kosoj projekciji interpretirane kao: 1. singl faktor repetitivne snage ekstenzora nadlaktice; 2. snaga fleksora potkoljenice; 3. staticka izdržljivost donjih ekstremiteta; 4. repetitivna snaga trupa; 5. statička izdržljivost ruku; 6. repetitivna snaga gornjih i donjih ekstremiteta; 7. statička izdržljivost trupa; repetitivna snaga aduktora nadlaktice i ekstenzora trupa; 8. repetitivna snaga fleksora stopala; 9. statička izdržljivost unilateralnih mišićnih skupina; 10. statička izdržljivost i 11. repetitivna snaga donjih ekstremiteta.

Ključne riječi

mišićna snaga; statička izdržljivost; studentice; metoda najveće vjerojatnosti; faktorska analiza

Hrčak ID:

225316

URI

https://hrcak.srce.hr/225316

Datum izdavanja:

28.6.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 909 *