Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/aiht-2019-70-3277

Udio kuhinjske soli u kruhu – presječno istraživanje u Zagrebu

Marija Delaš Aždajić orcid id orcid.org/0000-0003-3619-0216 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb; Sestre Milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Ivančica Delaš orcid id orcid.org/0000-0002-0954-2813 ; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Stjepan Aždajić ; Sestre Milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Danijela Štimac Grbić orcid id orcid.org/0000-0002-7699-8036 ; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Nada Vahčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 217 Kb

str. 219-223

preuzimanja: 755

citiraj


Sažetak

Smanjenje udjela kuhinjske soli u kruhu sastavni je dio nacionalne strategije smanjenja unosa soli u Republici Hrvatskoj. Cilj rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u trima vrstama kruha, dostupnima u zagrebačkim pekarnicama. Prikupljeni su uzorci kruha iz 25 pekarnica malih obrtnika i od 5 industrijskih proizvođača pekarskih proizvoda na području Grada Zagreba. Udio kuhinjske soli u uzorcima kruha utvrđen je titracijskom metodom po Mohru, s prosječnom vrijednosti od 2,30±0,22 g na 100 g kruha. Dobivene vrijednosti gotovo su dvostruko veće od granične vrijednosti određene Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1,4 %). Udio soli u svim analiziranim uzorcima bio je veći od preporučenih vrijednosti. Potrebno je daljnje usklađivanje zakonske regulative i prakse radi daljnjeg smanjenja dnevnog unosa soli i poboljšanja zdravlja stanovništva.

Ključne riječi

arterijska hipertenzija; Hrvatska; natrijev klorid; pekarnice

Hrčak ID:

225563

URI

https://hrcak.srce.hr/225563

Datum izdavanja:

24.9.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.221 *