Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Studija matematičkog modela i regresijske jednadžbe za izračunavanje inercijskih parametara tjelesnih segmenata mladih kineskih žena

Xiukun Shi ; Department of Anatomy, Jilin University, Changchun 130021 China
Zhenping Gao ; Department of Anatomy, Jilin University, Changchun 130021 China
Yifan Li ; Department of Anatomy, Jilin University, Changchun 130021 China
Lue Su ; Department of Anatomy, Jilin University, Changchun 130021 China
Ye Chen ; Department of Anatomy, Jilin University, Changchun 130021 China


Puni tekst: engleski pdf 173 Kb

str. 85-90

preuzimanja: 238

citiraj


Sažetak

Uvod
Od samih početaka proučavanja čovječjeg kretanja, koncept fizikalnog modeliranja tijela bio je imanentan tim istraživanjima. Braune i Fischer, Hanavan, Hatze, Delp – autori su koji su obilježili razvoj modeliranja ljudskog tijela s primjenama u kineziologiji. Ovaj rad temelji se na pristupu Millerove i Nelsona, odnosno Zatsiorskyog i Seluyanova. Cilj je bio odrediti i analizirati inercijske podatke tijela mladih kineskih žena.
Metode
Uzorak je obuhvatio 50 žena, studentica, u dobi od 18 do 23 godine. Uporabljena je metoda Computed Tomography – Digital Image Processing (CT-DIP) za analizu 16 segmenata tijela. Na temelju razine sive boje i gustoće svake strukture i tkiva u slikama tih segmenata, inercijski parametri segmenata izracunati su metodom konačnih jedinica. Na kraju su procijenjeni masa, središte mase i moment inercije segmenta. Matematički model je opisan kao n-segmentni sustav s više stupnjeva slobode na spojevima segmenata. To je sustav sastavljen od niza pretpostavljeno homogenih krutih tijela jednostavnih geometrijskih oblika koji su spojeni u zglobovima, a na temelju Hanavanova koncepta 16-segmentnog sustava. Utvrđena je binarna regresijska jednadžba kojom se može izračunati masa, središte mase i moment inercije tjelesnih segmenata. Tjelesna masa i visina korištene su kao nezavisne varijable.
Rezultati
Prikazani su prosječni podaci za masu, središte mase i moment inercije segmenta i cijelog tijela izračunati metodom CT-DIP. Prikazani su kompletni rezultati dizajna 16- segmentnog modela tijela i inercijalni parametri izračunati binarnom regresijskom jednadžbom.
Rasprava
Uporabom balansne ploče i metode CT-DIP određeni su i uspoređeni inercijski podaci tijela. Pored standardnih nalaza, autori konstatiraju da ovakav pristup odražava različite karakteristike različitih ljudskih rasa.
U okviru evaluacije binarne regresijske jednadžbe najveće diskrepancije u rezultatima pojavile su se u rezultatima za šake i stopala. Međutim, te diskrepancije nisu ozbiljnije utjecale na izračune jer su njihovi momenti bili izuzetno maleni u usporedbi s onima ostalih segmenata. U usporedbi izračunatih vrijednosti i onih dobivenih na balansnoj platformi najveća apsolutna varijanca mase cijeloga tijela iznosila je 3.01 kg, najveća relativna varijacija 3.88%, najveća apsolutna varijanca središta mase cijelog tijela 3.78 cm i najveća relativna varijacija 3.75%.
Zaključak
Provedena studija pokazala je da je pristup matematičkim modeliranjem dobro prilagođen populaciji mladih kineskih žena. Binarna regresijska jednadžba pokazala se jednostavnim, a vrijednim sredstvom u primjeni tog postupka. Potrebna su daljnja istraživanja da bi se povećala pouzdanost zaključaka.

Ključne riječi

Hrčak ID:

226437

URI

https://hrcak.srce.hr/226437

Datum izdavanja:

24.10.2003.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 789 *