Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Excel podrška malim poduzetnicima za kontrolu plaćanja PDV-a po naplaćenim računima

Ivan Božajić
Marijana Horvatinović


Puni tekst: hrvatski pdf 357 Kb

str. 115-124

preuzimanja: 3.061

citiraj


Sažetak

Cilj ovog članka je prikazati malim poduzetnicima kako si u poslovanju mogu pomoći korištenjem alata za uredsko poslovanje poput Microsoft Excel-a koji je dio Office paketa s kojim se većina susrela tijekom školovanja ili možda rada u korporativnom sektoru. Iako prema iskustvu većina ljudi ima određenu odbojnost prema ovom programu u stvarnosti predstavlja pristupačan alat za praćenje i analizu poslovanja.
Ovaj članak prikazuje kako mali poduzetnici u sustavu PDV-a kojeg obračunavaju prema naplaćenim računima mogu organizirati Excel radnu knjigu pomoću koje točno mogu pratiti izlazne i ulazne račune te iznos PDV-a koji moraju platiti za određeni mjesec. Poduzetniku se daje novi način razmišljanja i mogućnost organizacije Excel radne knjige te uz malo pedantnosti i ažurnosti kod unosa podataka i primjenom navedenih formula može dobiti moćan alat za praćenje poslovanja svoje tvrtke.
Članak nema namjeru omalovažavati profesionalnu pomoć knjigovodstvenih servisa kao i specijalizirane alate ali u početku je svaki trošak malom poduzetniku važan te je bitno da ima podršku u vidu programskog paketa koji je praktički dostupan na svim računalima.
Kroz članak su istaknute i zakonske odredbe koje naglašavaju važnost praćenja stanja koje će poduzetniku omogućiti da se ne dovede u situaciju u kojoj nije u mogućnosti podmiriti obračunati iznos PDV-a. Prikazan je i pregled mogućih sankcija.
Takvo pristupačno rješenje je svakako poželjno kako bi poduzetnik bio u toku s poslovanjem tvrtke, a koje mu ne oduzima veliku količinu vremena i energije koje može utrošiti u osnovnu djelatnost svoje tvrtke.

Ključne riječi

Mali poduzetnici; PDV; Excel; praćenje

Hrčak ID:

226665

URI

https://hrcak.srce.hr/226665

Datum izdavanja:

20.6.2019.

Posjeta: 3.600 *