Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.6

Potencijalna primjena hladne plazme za kontrolu kvasca Brettanomyces bruxellensis u vinu

Marina Tomašević orcid id orcid.org/0000-0001-5281-5541 ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Stela Križanović ; Institut Ruđera Boškovića, Zagreb, Hrvatska
Tomislava Vukušić ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Natka Ćurko ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Katarina Lukić ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Karin Kovačević Ganić ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 266 Kb

str. 54-60

preuzimanja: 372

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja - hladne plazme na inaktivaciju kvasca Brettanomyces bruxellensis u crnom vinu. Istraživanje je provedeno u dvije faze. U prvoj fazi je istražena učinkovitost dva glavna procesna parametra - frekvencije (60, 90 i 120 Hz) i trajanja tretmana (3, 5, 10, 20 i 30 min). Druga faza je obuhvatila praćenje dugoročnog učinka hladne plazme, uz primjenu optimalne frekvencije tijekom različitih vremena tretiranja pri čemu je prisutna populacija kvasca B. bruxellensis utvrđena praćenjem rasta kolonija kvasca na selektivnoj podlozi nakon 30, 60 i 90 dana skladištenja. Utvrđeno je kako je primjena frekvencije od 120 Hz rezultirala blago povećanom inaktivacijom kvasca B. bruxellensis u usporedbi s primjenom nižih frekvencija. Nadalje, duža vremena tretiranja rezultirala su značajnijom inaktivacijom, pri čemu se tretman u trajanju od 30 min ističe kao najbolji. Tijekom skladištenja uočeno je obnavljanje rasta populacije kvasca B. bruxellensis prisutne u crnom vinu odnosno smanjenje inaktivacijskog učinka tretmana hladnom plazmom.

Ključne riječi

Brettanomyces bruxellensis; hladna plazma; rast kolonija kvasca na selektivnoj podlozi (kulturabilnost); crno vino

Hrčak ID:

227279

URI

https://hrcak.srce.hr/227279

Datum izdavanja:

31.10.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.190 *