Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Pogača z oreji – podravsko tradicijsko jelo od tijesta

Vladimir Miholek


Puni tekst: hrvatski pdf 343 Kb

str. 123-137

preuzimanja: 1.385

citiraj


Sažetak

Među brojna tradicijska jela Đurđevca i đurđevečke Podravine spada i pogača z oreji, jednostavno jelo od beskvasna tijesta s tučenim orasima, koje se ističe svojim žilavim tijestom i hrskavom pečenom koricom. Prema prikupljenim podatcima iz različitih izvora pogača se jela još za vrijeme Vojne krajine na prostoru nekadašnje Đurđevečke pukovnije, a svoje porijeklo vuče s kraja 18. i početka 19. stoljeća.
Nastojanjem članica Udruge žena grada Đurđevca prikupljeni su podatci i recepti na osnovu kojih je 2017. godine pogača z oreji upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro sa statusom preventivno zaštićenog kulturnog dobra (tri godine). Tako je pogača javnim predstavljanjima, izložbama kolača i dostupnošću u ugostiteljskim objektima, kao
i samim uvrštenjem u Registar podignuta na višu razinu i spašena od zaborava. Ovaj rad predstavlja proširenu inačicu elaborata dostavljenog s prijavnom dokumentacijom.

Ključne riječi

tradicijsko jelo; pogača z oreji; recept; zaštita; Đurđevec; đurđevečka Podravina

Hrčak ID:

227535

URI

https://hrcak.srce.hr/227535

Datum izdavanja:

5.11.2019.

Posjeta: 2.004 *