Podravski zbornik, No. 45, 2019.
Stručni rad
Pogača z oreji – podravsko tradicijsko jelo od tijesta
Vladimir Miholek
Sažetak
Među brojna tradicijska jela Đurđevca i đurđevečke Podravine spada i pogača z oreji, jednostavno jelo od beskvasna tijesta s tučenim orasima, koje se ističe svojim žilavim tijestom i hrskavom pečenom koricom. Prema prikupljenim podatcima iz različitih izvora pogača se jela još za vrijeme Vojne krajine na prostoru nekadašnje Đurđevečke pukovnije, a svoje porijeklo vuče s kraja 18. i početka 19. stoljeća.
Nastojanjem članica Udruge žena grada Đurđevca prikupljeni su podatci i recepti na osnovu kojih je 2017. godine pogača z oreji upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro sa statusom preventivno zaštićenog kulturnog dobra (tri godine). Tako je pogača javnim predstavljanjima, izložbama kolača i dostupnošću u ugostiteljskim objektima, kao
i samim uvrštenjem u Registar podignuta na višu razinu i spašena od zaborava. Ovaj rad predstavlja proširenu inačicu elaborata dostavljenog s prijavnom dokumentacijom.
Ključne riječi
tradicijsko jelo; pogača z oreji; recept; zaštita; Đurđevec; đurđevečka Podravina
Hrčak ID:
227535
URI
Datum izdavanja:
5.11.2019.
Posjeta: 2.004 *