Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Gospodarska suradnja Europske unije i Hrvatske

Ana Vizjak ; Hotelijerski fakultet, Opatija, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 785 Kb

str. 35-44

preuzimanja: 656

citiraj


Sažetak

Ciljevi osnivanja i razvoja Europske unije (EU) bili su početno utvrđeni Rimskim ugovorom, a kasnije su dopunjavani, tako da se s pozicije zajedničkog tržišta ubrzo krenulo ka gospodarskoj i političkoj uniji, jedinstvenom tržištu i na kraju monetarnom sustavu.
Europski integracijski procesi izravno su utjecali, a ubuduće će još više utjecati i na zemlje koje nisu članice EU uključujući i Hrvatsku.
Međutim, s početka 90-ih godina, zbog rata u Hrvatskoj i oko nje, bili su prekinuti već uspostavljeni tijekovi dobara i usluga između Hrvatske i zemalja članica Europske unije ili su, iz istih razloga, bitno umanjeni.
U promišljanju o budućem razvoju gospodarske djelatnosti u Hrvatskoj treba poći od sadašnjeg stanja, putova i načina kako se do tog stanja došlo. Kao nužan uvjet približavanja Europskoj uniji potrebno je najprije transformirati hrvatsko gospodarstvo, tj. pripremiti ga za buduću suradnju sa Zapadom, a prvenstveno Europskom unijom.
Transformacija u području vlasništva nije cilj ni svrha sama sebi. Ona je nužan uvjet, između ostalog i za uspostavljanje i razvijanje poduzetničkoga gospodarstva i tome primjerenih metoda upravljanja s ciljem približavanja zapadnim gospodarstvima i posebice Europskoj uniji.
Danas je posve evidentno da proces uspješne transformacije i restrukturizacije kao i daljnji značajni razvitak hrvatskoga gospodarstva neće biti moguće ostvariti bez dodatnog kapitala. Budući da ovoga nema i za dogledno vrijeme neće ni biti iz domaćih izvora ili barem ne u dovoljnoj mjeri, nužno je otvorili vrata kapitalu iz inozemnih izvora.

Ključne riječi

Europska unija; gospodarstvo; gospodarski razvoj; suradnja, hrvatsko gospodarstvo; vlasništvo

Hrčak ID:

227536

URI

https://hrcak.srce.hr/227536

Datum izdavanja:

1.4.1999.

Posjeta: 1.025 *