Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Primjena marketinga u prehrambenoj industriji - istraživanje u istočnoj Hrvatskoj

Mirna Leko Šimić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 341 Kb

str. 87-91

preuzimanja: 510

citiraj


Sažetak

Ovaj rad daje prikaz rezultata istraživanja o zastupljenosti i značenju primjene marketinga u prehrambenoj industriji. Istraživanje je provedeno na 23 tvrtke prehrambene industrije istočne Hrvatske, a dobiveni rezultati analizirani su uz pomoć SPSS-a. Rezultati pokazuju da je stanje na tržištu prehrambenih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj dosta složeno, što zbog objektivnih okolnosti (rat i ratne štete, otvaranje tržišta inozemnoj konkurenciji), što zbog subjektivnih (nepostojanje marketing koncepcije i tržišne orijentacije u poslovanju, što je naslijeđeno iz bivšeg gospodarskog sustava). Svega nešto više od polovice ispitanih tvrtki ima organizirani i osmišljeni marketing svog
poslovanja. Njihove ocjene većine elemenata poslovanja (usklađenost vlastite ponude s potražnjom, konkurentska sposobnost, uspješnost poslovanja, analiza vlastitih prednosti i mogućnosti na domaćem i
međunarodnom tržištu, i drugo) znatno su bolje i kvalitetnije nego kod onih koji nemaju osmišljenu marketing strategiju i ne poduzimaju nikakve ili beznačajne napore u tom smislu.

Ključne riječi

marketing; prehrambena industrija; istočna Hrvatska; konkurentnost

Hrčak ID:

227553

URI

https://hrcak.srce.hr/227553

Datum izdavanja:

1.4.1999.

Posjeta: 988 *