Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Humani bokavirus u nazofaringealnom sekretu hospitalizirane djece s akutnom infekcijom dišnog sustava - Rezultati prve godine četverogodišnjeg prospektivnog istraživanja

Maja Mijač ; Dr Andrija Štampar Teaching Institute of Public Health, Croatia
Sunčanica Ljubin-Sternak ; Dr Andrija Štampar Teaching Institute of Public Health, Croatia; School of Medicine, University of Zagreb, Croatia
Irena Ivković-Jureković ; Children’s Hospital Zagreb, Croatia; School of Medicine, University of Osijek, Croatia
Tatjana Tot ; General Hospital Karlovac, Croatia
Amarela Lukić-Grlić ; School of Medicine, University of Zagreb, Croatia; Children’s Hospital Zagreb, Croatia
Ivana Kale ; School of Medicine, University of Zagreb, Croatia
Domagoj Slaćanac ; School of Medicine, University of Zagreb, Croatia
Jasmina Vraneš ; Dr Andrija Štampar Teaching Institute of Public Health, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 792 Kb

str. 94-102

preuzimanja: 433

citiraj


Sažetak

Uvod. Humani bokavirus (HBoV) je nedavno otkriveni parvovirus koji može uzrokovati bolest dišnog sustava. Cilj ove studije je odrediti prevalenciju HBoV u djece primljene zbog akutne respiratorne infekcije (ARI) u dvije hrvatske bolnice, u Kliniku za dječje bolesti Zagreb i Opću bolnicu Karlovac te usporediti s prevalencijom drugih respiratornih virusa.
Metode. Od svibnja 2017. do travnja 2018. testirano je ukupno 275 obrisaka nazofarinksa i ždrijela prikupljenih od djece s ARI sa sumnjom na virusnu etiologiju. Uzorci su testirani metodom multipleks-PCR na prisutnost 15 respiratornih virusa uključujući i HBoV.
Rezultati. Virusna etiologija je dokazana u 221/275 (80,4%) bolesnika. HBoV je detektiran u 17 (6,2 %) kliničkih uzoraka. Većina djece s HBoV infekcijom (70,2 %) bila je u dobi između jedne i tri godine. Djeca u kojih je detektiran HBoV bila su starija od djece inficirane s respiratornim sincicijskim virusom (P < 0.001), ali mlađa od djece inficirane virusom influence (P= 0.009). Tri četvrtine HBoV inficirane djece imalo je dijagnozu infekcije gornjeg dišnog sustava (76%), dok je 24% djece imalo infekciju donjeg dišnog sustava. HBoV je značajno češće dokazan u koinfekciji s nekim od ostalih respiratornih virusa u odnosu na druge respiratorne viruse (P < 0.001). Virus je detektiran tijekom cijele godine, izuzev ljetnih mjeseci.
Zaključak
Humani bokavirus, iako često detektiran u kombinaciji s drugim respiratornim virusima, jedan je od mogućih uzročnika ARI u djece. Potrebna je kontinuirana laboratorijska detekcija ovog virusa u respiratornom sekretu djece s ARI kako bismo upotpunili saznanja o kliničkom značenju i epidemiologiji ove infekcije.

Ključne riječi

humani bocavirus; prevalencija; djeca; multiplex PCR; koinfekcija

Hrčak ID:

227788

URI

https://hrcak.srce.hr/227788

Datum izdavanja:

13.11.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.283 *