Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena međunarodnih računovodstvenih standarda u graditeljstvu

Petar Proklin ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 835 Kb

str. 63-76

preuzimanja: 391

citiraj


Sažetak

Računovodstveni informacijski sustav jedno je od počela ustroja svakog gospodarskog subjekta i aktivni sudionik njegova funkcioniranja, a sve u suvislosti ostvarivanja poduzetničkog cilja. U tržišnom gospodarskom ustroju, kakva sada izgrađujemo, računovodstvo je jednako potrebno kao i resursi bez kojih nema uspješnog funkcioniranja svakog gospodarskog subjekta.
Novi računovodstveni sustav, koji se stvara na temelju Međunarodnih računovodstvenih standarda i Zakona o računovodstvu, bit će sukladan onome u razvijenim zemljama. To je osnovica stvaranja Hrvatskih računovodstvenih standarda.
U toj suvislosti je i primjena međunarodnih računovodstvenih standarda u graditeljstvu, sposebnim osvrtom na ugovor o graditeljstvu i njegovo računovodstveno obuhvaćanje. Ključna paradigma računovodstvenog obuhvaćanja je u raspoređivanju prihoda i pripadajućih rashoda, odnosno troškova na obračunska razdoblja tijekom trajanja ugovora o graditeljstvu - uslugama.
U daljnjem tijeku, a u cilju potpunog obuhvaćanja računovodstvenog praćenja primjene Međunarodnih računovodstvenih standarda u graditeljstvu, potrebno je raspraviti kako troškove tako i prihode uvjetovane ugovorom o graditeljstvu, s posebnim osvrtom na informacijsku podlogu kao osnovom za donošenje odluka poduzetnika (biznismena), računovodstvene politike i harmonizaciju računovodstva.

Ključne riječi

međunarodni računovodstveni standardi; računovodstvo; računovodstveni informacijski sustav; graditeljstvo

Hrčak ID:

228121

URI

https://hrcak.srce.hr/228121

Datum izdavanja:

1.10.1993.

Posjeta: 804 *