Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Vjerski turizam kao novi vid turizma

Ana Vizjak ; Hotelijerski fakultet Opatija, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 507 Kb

str. 141-148

preuzimanja: 1.444

citiraj


Sažetak

Korijeni vjerskog turizma sežu u daleku prošlost. Ta je pojava vezana za sve narode i sve religije. Kao pozitivan način ekonomskog korištenja te pojave ističemo Italiju. U toj zemlji najbolje je riješeno gospodarsko korištenje te vjerske pojave u turističke svrhe to jest, stvaranje novog oblika turizma pod nazivom vjerski turizam.
Goleme svote novca i mase vjernika prolaze kroz taj oblik turizma.
Kod nas je zanemarivan taj oblik turizma, iako i u Hrvatskoj postoje neka svjetski poznata svetišta i uopće mnoštvo "svetih" mjesta na kojima se vrše vjerski obredi i na taj način zadovoljava jedna od ljudskih kulturnih potreba čovjeka.
Revalorizacija tih mjesta doprinijela bi, uz ostale pozitivnosti u hrvatskom turizmu, novom zamahu razvoja te djelatnosti i konačno do boljitka za sve nas.
Selektivni turizam s individualiziranom ponudom je budućnost u turističkom prometu, a vjerski turizma je jedan od segmenata selektivnog turizma, integralni dio cjeline inače složene turističke djelatnosti. Pametnim pristupom i upotrebom mogućnosti koje se otvaraju mogu se polučiti velike ekonomske koristi.

Ključne riječi

vjerski turizam; turizam; svetišta; selektivni turizam

Hrčak ID:

228129

URI

https://hrcak.srce.hr/228129

Datum izdavanja:

1.10.1993.

Posjeta: 2.179 *