Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Suodlučivanje i pogonska demokracija u privredi SR Njemačke

Slavko Juriša ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 837 Kb

str. 207-216

preuzimanja: 191

citiraj


Sažetak

Suodlučivanje zaposlenih u privredi SR Njemačke jedan je od najcjelovitijih i najsloženijih sistema participacije u visoko razvijenim zemljama Zapada. Do našeg vremena u privredni život te zemlje etablirana su tri prepoznatljiva i posebno strukturirana modela i razina suodlučivanja zaposlenih, čija sustavna kodifikacija i njeno cizeliranje traje već gotovo četiri desetljeća.
Prva dva modela odnose se na razinu poduzeća (Unternehmen). Uz montan-suodlučivanje, koje specifično artikulira sudjelovanje i suodlučivanje zaposlenih u nadzornom odboru i upravi rudnika uglja, željezara i čeličana (tzv. montan privredno područje); drugi model se odnosi na velika poduzeća “ostatka” njemačke privrede. Trećim modelom obuhvaćeno je uređenje ili ustrojstvo pogona kao osnovne radno-tehnološke i privredne cjeline, u kojoj ideogram suodlučivanja predstavlja savjet pogona (Betriebsrat). Predmet ovog rada upravo je anatomija, struktura i sudbina pogonskog suodlučivanja.
Privodeći kraju višegodišnja istraživanja navedenih modela suodlučivanja u njemačkoj privredi, autor iz planirane monografije izdvaja tri karakteristična teksta, od kojih je ovo drugi. Pri tome je motiviran radikalnim gospodarskim promjenama u našoj zemlji u kojoj se uz egzodus neproduktivnog samoupravljanja aktuelizira i interes za različite oblike participacije radnika u upravljanju poduzećima. Uvjeren je da u tom pogledu i bogato iskustvo sudjelovanja i suodlučivanja u SR Njemačkoj može bili inspirativno.

Ključne riječi

suodlučivanje; zaposlenici; pogonska demokracija; SR Njemačka

Hrčak ID:

228589

URI

https://hrcak.srce.hr/228589

Datum izdavanja:

3.12.1990.

Posjeta: 449 *